Nestrávené mliečko v stolici a prdiky

Lucia    04.05.2022, 10:53

Dobry deň, Chcela by som sa opýtať mám 4 mesačnú plne dojčenu dcérku a už týždeň sledujem v stolici biele malinké hrudky. Čítala som že je to nestrávené mliečko chcela som sa opýtať či je to v poriadku, a ešte som sa chcela opýtať vždy v noci malú trapia prdíky za tento týždeň a budi sa mi každú hodinku vzdy jej pomozem a to tým že cvičíme s nožičkami a potom sa mi pekne vyprdi zaspí a toto sa opakuje celú noc. Myslíte že to prejde? Berieme aj probiotiká Biolacbaby. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Lucia

Milá Lucia,

ak je bábätko výlučne dojčené, môže mať stolicu rôznej farby, konzistencie, dôležité je, že stolica by nemala byť formovaná. Tzv. „praženicová“ stolica nie je konečný cieľ dojčenia. V stolici sa môžu vyskytovať biele kúsky, toto neznamená, že ide o nestrávené mlieko v zmysle, že bábätko nie je schopné tráviť materské mlieko. Podstatné je, ako sa bábätko správa. Ak je spokojné, dobre priberá a dobre, výdatne sa dojčí, tak nie je potrebné robiť nič. Materské mlieko obsahuje probiotické baktérie. A to v omnoho väčšom množstve a druhovom zastúpení, než bežné probiotiká z lekárne. Materské mlieko je prirodzená probiotická strava.

Spánok bábätiek sa v priebehu ich rastu mení. Je možné, že teraz sa vyskytuje obdobie, v ktorom sa bábätko budí častejšie a pomáha mu, ak pocvičíte s jeho nožičkami. Toto nebude takto stále. Môže sa stať, že sa bábätká po polroku budia častejšie, ako keď boli novorodenci. Ovplyvňujú ich totiž viac podnety počas dňa, rýchly rozvoj mozgu, spracovávanie nových zážitkov, získavanie nových schopností (otáčanie, sedenie, lozenie, chodenie), rast zúbkov. Bábätká mávajú typicky obdobia, kedy sa v noci budia častejšie alebo je ich spánok menej pokojný, dokonca ich neuspí ani dojčenie a prechodne je potrebné pre uspávanie použiť aj iné spôsoby uspávania. Môžete si však byť istí, že všetky deti sa raz budiť prestanú a budú spať celú noc bez toho, aby ste ich to museli naučiť. Prečítajte si aj náš článok týkajúci sa nočného dojčenia s vysvetleniami, tipmi, ako si nočnú starostlivosť o bábätko zjednodušiť:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/

Podporu vám poskytnú aj naše podporné skupiny dojčenia:

https://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nestrávené mliečko v stolici a prdiky