Miminko (20 dni) přes den nechce spat

Radka    03.07.2022, 21:31

Dobrý den, Mám miminko (20 dni) je kojene na požádání Pres den nechce vůbec spat, usina většinou na prsu, po prendani do postýlky se do 5 minut budí a nechce dále spat. I když miminko spi se mnou je vzhuru také do pár minut. Bdela okna se pohybují okolo 2-4 hodin. Spanek maximalne hodinu vyjimecne 2 hodiny. Když miminko nespi je krmení kazdou hodinu. Všimla jsem si, že se často budí bolesti, když se vyprazdnuje. Je možné, že se jedná o alergii na nějakou potravinu? Není možné, že je dítě prejezene (pocuranych plen máme hodne) a je lepší mu dělat vetsi pauzu mezi krmením? Či se může jednat o jiný problém? Předem děkuji za odpověď!

Milá Radko,

plač bábätka a správanie, ktoré sa javí ako bolesť bruška, najčastejšie súvisí so spánkom bábätka. V situácii, ktorú popisujete, vám významne dokáže pomôcť profesionálna laktačná poradkyňa v osobnom kontakte:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne si vysvetlíte otázky prepojenia spánku a dojčenia a ďalšie dôležité informácie o spánku bábätiek. Spánok bábätiek reguluje fyzický kontakt s matkou. Definícia „kvalitného“ spánku je pre bábätká dosť iná ako pre dospelých. Bábätká väčšinou spia „kvalitne"“, keď sú v tesnej blízkosti s matkou (v nosiči alebo v posteli), často potrebujú dojčenie, aby mohli zaspať na prsníku, a tiež potom, aby ďalej spali, ak sa prebúdzajú, a ich spánkové cykly sú krátke a trvajú oveľa menej, než si ľudia predstavujú a ženy prajú. Nie je typické, aby dojčené bábätká spali súvisle dve či tri hodiny. Je omnoho typickejšie, že potrebujú veľmi časté dojčenie a že spia v relatívne krátkych, no postačujúcich úsekoch. Toto sa s vekom bude postupne meniť.

A najmä: s laktačnou poradkyňou si vysvetlíte, ktoré znaky bábätká dávajú, keď už sú pripravené na spánok a ako im pomôcť zaspať a udržať sa v spánku dostatočne dlho. Je pomerne typické, že bábätko, ktoré položíte do postieľky, sa pomerne skoro zobudí – preto môže pomôcť, ak ho budete počas spánku nosiť v nejakom nosiči, pretože potom bude spať lepšie a nezobudí sa tým, že sa ho snažíte položiť. Pre mnohé bábätká môže byť samostatné hodinové spanie v postieľke nereálny cieľ. Niektoré bábätká zobudí aj preloženie do postieľky a potom sú opäť hore a toto celé sa opakuje, a tým pádom ukladanie na spánok trvá veľmi dlhú dobu alebo bábätko vôbec nespí. Preto mnohým ženám napríklad pomáha aj to, ak dojčia bábätko po ležiačky na posteli a po zaspatí už s ním nehýbu. S laktačnou poradkyňou si ukážete rôzne tipy a triky, ako pomôcť bábätku zaspať a pritom vám pomôcť mať voľné ruky popri spánku bábätka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Miminko (20 dni) přes den nechce spat