Tandemové kojeni

Lenka    28.07.2022, 09:43

Dobrý den. Aktuálně kojím dvouletou dceru a týden staré miminko. Starší se kojila často, ale vždy jen chvíli, déle na uspávání. Teď po narozeni mladšího je schopna chodit častěji a opravdu hodně pít mléko. Miminko pije dobře, řekla bych, že čůra dostatečně, začíná i častěji kadit. Nicméně já mám pocit a trochu strach, aby mu vše starší nevypila. Snažím se prvně kojit mimi a pak až starší, ale ne vždy to vyjde na 100%, třeba v noci, když se vzbudí starší a chce se kojit. Taky teď v sestinedeli je zvýšena tvorba mléka, ale co po něm, budu schopna je ukojit? Až se tvorba mléka sníží? Samozřejmě se starší dceři snažím vysvětlovat, že musí počkat a prso až dopit jako druhá, ale někdy řve, že chce hned, v takových situacích vážně nevím co s ni a zbavovat k babičkám se ji nechci. Takže se snažím to vysvětlovat, ale moc to nefunguje. Možná je ještě brzo, přeci jen je to pár dnů od příchodu z nemocnice. Ráda je budu kojit oba, ale mám strach, aby miminko mělo dost a aby i mě to úplně nevysálo. Takže možná je vše v pořadku, možná to takhle má byt a ja potrebuju jen podporu, protože se starší dcerou jsem si prošla do 14mesicu bojkotem a to bylo peklo. Takže se mi vrací všechna traumata z tehle doby. Děkuji vám.

Milá Lenko,

vaše obavy sú pochopiteľné. V tejto situácii sa dá zabezpečiť, aby novorodenec získaval dostatok mlieka a súčasne ste sa mohli dostatočne venovať aj staršej dcérke. Je pomerne typické, že staršie dieťa v tomto čase začne piť omnoho viac mlieka, často sa dojčí, mnohé deti v tomto čase dokonca úplne prestanú jesť a výlučne sa dojčia, často v tomto režime ostanú niekoľko týždňov a aj dosť priberú. Toto sa navyše spája aj s redšou stolicou u staršieho dieťaťa. Toto všetko je normálne.

Pri snahe, aby obe deti získavali dostatok mlieka, je kľúčové, aby novorodenec mal možnosť získavať dostatok mlieka. Reálne sa pri tandemovom dojčení môžu dojčiť obe deti a často sa aj dojčia spoločne. Je typické, že staršie dieťa sa bude chcieť dojčiť okamžite, keď uvidí, že dojčíte mladšie a je pochopiteľné, že bude reagovať nespokojnosťou, ak by bolo odmietnuté. Sústreďte sa na to, aby bábätko bolo na prsníku skutočne správne prisaté, môžete mu pomôcť získavať viac mlieka stláčaním prsníka. Môžete urobiť kroky pre to, aby sa maximalizoval jeho príjem mlieka z prsníka pri dojčení, v tomto smere vám odporúčame skontaktovať sa s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste spoločne urobili tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

Tvorba mlieka sa odvíja od toho, koľko mlieka sa odoberá z prsníka a čo sa deje s dojčením. Nesúvisí to s tým, či ste v šestonedelí alebo po ňom. To, že mnohé ženy pozorujú po šestonedelí znižovanie tvorby mlieka, je spôsobené tým, čo sa medzičasom udialo s dojčením, nie tým, aký čas ubehol od pôrodu. O to viac, že ste pri staršej dcérke riešili štrajk pri dojčení, má zmysel urobiť teraz pri novorodencovi kroky, aby získaval z prsníka dostatok mlieka. Z hľadiska tvorby mlieka je možné, aby sa tvorilo dostatok mlieka aj žene, ktorá dojčí dvojičky, dokonca trojičky. Kľúčové je, aby od začiatku bola tvorba mlieka čo najvyššia a pokrývala potreby oboch detí.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať.

3) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky. Trávte s novorodencom veľa času v kontakte koža na kožu. Laktačná poradkyňa vám môže pomôcť s tým, ako nosiť obe deti spoločne alebo aký úväz v šatke použiť tak, aby ste mali prípadne voľný druhý prsník pre staršie dieťa, keby sa potrebovalo dojčiť.

Skontaktujte sa s laktačnou poradkyňou aj kvôli dynamike dojčenia oboch detí spoločne. Mnohé profesionálne laktačné poradkyne MAMILY sa dokonca špecializujú na tému tandemového dojčenia a môžete sa na ne obrátiť aj na online podporných skupinách dojčenia, napríklad na našu poradkyňu Libušu Holú, ktorá najbližšie organizuje túto akciu pre tandemovo dojčiace ženy online formou: https://www.facebook.com/events/1078100132795946/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Tandemové kojeni