Uspávanie inak ako na prsníku.

Michal    27.07.2022, 12:48

Dobrý deň. Mám otázku ohľadom spánku dieťaťa. Syn 4 a pol mesiaca plne kojený od narodenia skrz neustály prístup k prsníku na požiadanie nie je schopný zaspať inak ako s prsníkom v ústach. Posledné týždne už nefunguje ani to. Pre manželku je takýto prístup extrémne vyčerpávajúci nakoľko nočný spánok to už nie je ani spánok ale vpodstate nonstop dojčenie až do rána a na denný spánok nejde ani takto uložiť. Po následnej preúnave a nemožnosti uspať syna prichádzame až k výbuchom amoku a revu ktorý nejde utíšiť. Pre mňa ako otca je takmer nemožné syna iným spôsobom uspať aj keď už je veľmi unavený. Týmto prístupom k prsníku na požiadanie sme akurát tak došli do stavu totálneho vyčerpania a frustrácie nakoľko syn nevie ináč zaspať , všetko ostatné je sprevádzané obrovským odporom a neskutočným revom.

Milý Michal,

odporúčame vám hľadať riešenia tejto situácie osobne s laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spánok bábätiek je oblasť, ktorá je skutočnou rodičovskou výzvou. Pri niektorých bábätkách je táto oblasť veľmi náročná, tieto bábätká potrebujú rôzne nové spôsoby uspávania, udržania v spánku. Vo všeobecnosti je normálne, že bábätká potrebujú pomoc so zaspatím, s udržaním sa v spánku, je normálne, že zaspávajú pri dojčení. Túto situáciu ste nespôsobili tým, že ste svojmu bábätku umožnili dojčiť sa podľa jeho potrieb. Naopak, toto bolo kľúčové a je naďalej nesmierne dôležité pre to, aby dojčenie mohlo pokračovať a aby ste sa tak vyhli rizikám predčasného odstavenia pre zdravie bábätka, aj jeho matky. Je však z vášho popisu pochopiteľné, že v tejto situácii sa musí niečo zmeniť. Nie je jednoduché poskytnúť vám jednu jednoduchú radu, ktorá situáciu zmení. Je potrebné poznať bližšie okolnosti toho, čo presne sa deje. Preto to, čo vám navrhujeme je s laktačnou poradkyňou MAMILY vyhodnotiť tieto oblasti:

  1. Vyhodnotiť pitie bábätka a jeho správanie pri dojčení

Niekedy spánok bábätiek súvisí aj s tým, ako vyzerá ich príjem mlieka a ich správanie pri dojčení. Laktačná poradkyňa vám pomôže vyhodnotiť pitie bábätka, jeho správanie pri dojčení. Zvlášť situácia s častým nočným dojčením sa často upraví tým, že sa zvýši príjem mlieka zo strany bábätka. Niekedy plač bábätka, ktorý sa zdá, že súvisí so spánkom, je možné z časti riešiť opatreniami, ktoré zlepšia dojčenie.

Existujú aj ďalšie faktory, ktoré ovplyvňujú nespokojnosť bábätka a jeho spánok, napríklad aj podjazyková uzdička bábätka, ktorú spoločne s laktačnou poradkyňou môžete vyhodnotiť.

  1. Vyhodnotiť spoločne spánkové cykly bábätka

Niekedy existujú v tejto oblasti rezervy, ktoré si rodičia neuvedomujú, pretože nemajú vzory, od ktorých by mohli odpozorovať rôzne spôsoby uspávania a starostlivosti o bábätko. Laktačná poradkyňa vám pomôže vyhodnotiť, či nie je možné bábätko jednoduchšie uspať, ak sa s jeho uspávaním začne skôr alebo či nie je možné uspávanie zjednodušiť nosením bábätka v šatke, či spojením pohupovania sa s bábätkom na fitlopte s dojčením alebo s chôdzou na rukách. Hľadajte spoločne s laktačnou poradkyňou spôsoby, ako takto utíšiť a uspať bábätko, ktoré by ste vedeli využiť aj vy, ako otec. To, čo môžete okrem toho urobiť, je v maximálnej možnej miere pomôcť manželke s prácami, ktoré doteraz robila ona, prípadne zavolať rodinu alebo priateľov, aby jej pomohli. Pomôžte manželke, aby získala priestor pre dohnanie časti spánkového deficitu, je veľmi náročné hľadať riešenia, ak ste obaja vyčerpaní.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Uspávanie inak ako na prsníku.