Dojčenie počas tehotenstva

Patrícia G    06.01.2023, 11:51

Dobrý deň. Chcela by som sa informovať, či môže mať vplyv tehotenstvo na dojčenie staršieho syna. Syn má 18 mesiacov a ja som teraz v 17. týždni tehotenstva. Doteraz sme nemali s dojčením žiaden problém a syn bol plne dojčený, mlieka som mala dostatok , no začínam mať pocit, že už absolútne nemám mlieko. Syn sa síce dojčiť chce, respektíve už asi nepije, no mňa asi od 15. týždňa tehotenstva začali sprevádzať veľmi nepríjemné pocity na psychickej úrovni, že ma to veľmi hnevá keď iba tak saje a mám pocit že na prázdno. Veľmi ma to mrzí, pretože s dojčením som neplánovala prestať tak skoro, no nedokážem sa v sebe zbaviť tej nervozity. Často to len pretrpím pretože mi to je ľúto, no je to pre mňa veľmi nepríjemné. Mohlo by to byť aj vplyvom tehotenských hormónov, prípadne začínajúcim diskomfortom v tehotenstve? Mohlo by sa to zlepšiť po pôrode keď by mlieko opäť nabehlo? Ďakujem za odpoveď a každú radu či postreh.

Milá Patrícia G.,

tehotenstvo sa spája so znížením tvorby mlieka. Na znížený tok mlieka dieťatko môže reagovať častým alebo dlhým dojčením a pritom plytkým prisatím, čo môže byť nepríjemné, navyše ženy v tehotenstve majú citlivé až bolestivé bradavky, čo situáciu zhoršuje. Zníženie tvorby mlieka počas tehotenstva je potrebné kompenzovať kŕmením kalorickým, rozličným jedlom a zaistením príjmu tekutín. Zároveň s tým môže byť bábätko naďalej dojčené tak, ako je zvyknuté.

Tvorba mlieka sa bude zvyšovať neskôr v tehotenstve a potom po pôrode.

Väčšina žien zažíva v súvislosti s dojčením počas ďalšieho tehotenstva celú škálu pocitov, z ktorých niektoré môžu zahŕňať bolestivé bradavky, nepríjemné pocity pri dojčení, niekedy až hnev či zúrivosť. Časť týchto pocit môže súvisieť aj s únavou ženy, potrebou spať či oddychovať alebo s hladom. Skúste tieto potreby prioritne napĺňať, aby ste sa cítili lepšie. Pomôcť vám tiež môžu špecializované podporné skupiny dojčenia pre ženy, ktoré dojčia v tehotenstve, aby ste získali aj psychickú podporu, povzbudenie, vypočutie:

https://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

Ženy môžu byť počas tehotenstva unavené (bez ohľadu na to, či dojčia alebo nie) a práve to, že si na chvíľu ľahnú, kým sa ich dieťa dojčí, môže byť spôsob, ako si aspoň trochu odpočinúť, pretože inak môže byť náročné nájsť spôsob, ako si s neustále pobehujúcim dieťaťom vytvoriť príležitosť na oddych.

Počas tehotenstva môžu mať matky širokú škálu pocitov, ktoré sa môžu zo dňa na deň meniť. Môžu byť nadšené, ale tiež môžu pociťovať bolesť prsníkov či bradaviek. Môžu mať syndróm bielej bradavky a s tým spojenú bolesť po dojčení. Preto je dôležité počas tehotenstva dávať mimoriadny pozor na správnu polohu a prisatie. Niekedy matkám dojčenie počas tehotenstva môže byť príjemné, niekedy ich môže prekvapiť vlna negatívnych pocitov počas dojčenia staršieho dieťaťa a môže sa stať, že dojčenie budú považovať za výnimočne náročné.

Ak sa zdôveria so svojimi pocitmi, možno budú cítiť, že ich všetci nútia do odstavenia, aj keď dieťa rozhodne nie je pripravené. Alebo naopak budú túžiť po odstavení a nenájdu dostatočnú podporu pri starostlivosti o staršie dieťa na to, aby to dokázali urobiť tak, aby ich dieťa vnímalo proces odstavenia ako pozitívny zážitok. Ešte menej pochopenia nachádzajú matky v situácii, keď sa dieťa počas tehotenstva nečakane odstaví v dôsledku zníženej tvorby mlieka, pričom bolo zjavné, že by dojčenie ešte pre matku i dieťa bolo dobré, a matka si ešte priala dojčiť.

Tipy pre pomoc pri bolesti pri dojčení v tehotenstve:

Bradavky v tehotenstve sú citlivé aj pri prvom tehotenstve, keď žena ešte nedojčí. V ďalších tehotenstvách môžu ženy pri dojčení pociťovať bolesť a môžu mať po dojčení vazospazmus (bradavka zbelie, odkrví sa a potom opäť zružovie). Časť tejto bolesti je spojená so znížením tvorby mlieka v tehotenstve. S tým, ako začne tvorba mlieka od približne 16. týždňa tehotenstva stúpať, bude sa aj bolestivosť znižovať.

Ak máte bolestivé bradavky, je možné čiastočne túto bolesť zlepšiť, ak:

  1. Si budete dávať pozor na prisatie a polohu, v ktorej sa vaše dieťatko dojčí. Prisuňte telo dieťatka k svojmu telu. Zaistite, aby brada bábätka bola zaborená do prsníka a nos sa prsníka nedotýkal. Staršie deti nemusia tolerovať zmeny polohy, skúste urobiť aspoň drobné úpravy. Toto sa týka aj dojčenia v noci.
  2. Si budete všímať, či sa bolesť objavuje aj po dojčení – napríklad pálivá či pulzujúca bolesť po dojčení alebo medzi dojčeniami môže byť prejavom vazospamu. V takom prípade je možné na bradavke sledovať zmenu farby pokožky z ružovej na bielu a potom naspäť. Udržiavajte prsníky v teple, čo najviac sa chráňte pred zmenami teploty v oblasti prsníkov.
  3. Môže pomôcť, keď budete užívať B-komplex v kombínacii s vitamínom B6.
  4. Pred dojčením aj po dojčení môžete na bradavku aplikovať malé množstvo olivového oleja.
  5. Pektorálna masáž. Laktačná poradkyňa MAMILY vám ukáže, ako môžete využívať na zlepšenie bolestivosti pektorálnu masáž na masírovanie svalov okolo prsníkov tesne pred dojčením aj po dojčení.
  6. Strečingové cvičenia môžu taktiež pomôcť. Tieto cvičenia sa týkajú chrbtových svalov a svalov šije. Môžete napríklad naťahovať ruky nad hlavou aj do boku.


Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie počas tehotenstva