Opätovné dojčenie po narodení ďalšieho ďieťatka

Nina    19.01.2023, 16:22

Dobrý deň, nepodarilo sa mi nájsť odpoveď na moju otázku a keďže odpoveď na moju otázku všeobecne neviem nikde nájsť, rada by som sa spýtala Vás. Svoje prvé dieťatko som v jej 8 mesiacoch (momentálne má 10m) počas tehotenstva s druhým dieťatkom prestala dojčiť z viacerých dôvodov. Čo mi bolo ale veľmi ľúto. Momentálne papá umelé mlieko z fľašky a samozrejme už jedáva normálnu stravu. Po narodení dieťatka sa novorodeniatko určite chystám dojčiť tiež a moja otázka znie, či môžem a za akých podmienok a kedy, začať opäť dojčiť prvé dieťatko a teda tandemovo aj druhé dieťatko, keďže by mi určite bolo ľúto dojčiť s láskou druhé a kŕmiť umelým mliekom prvé dieťatko. Vopred Vám veľmi ďakujem za odpoveď.

Milá Nina,

k dojčeniu sa môžete vrátiť kedykoľvek sa na to budete cítiť. Ak by ste chceli, môžete skúsiť dieťatku ponúknuť dojčenie už aj teraz počas tehotenstva alebo, ak by to bolo pre vás prijateľnejšie, po narodení ďalšieho dieťatka.  Kolostrum sa tvorí priebežne počas tehotenstva a nie je potrebné sa obávať, že by ho staršie dieťa tým, že sa v tehotenstve dojčí, „vypilo“. Pre to, aby novorodenec získaval v prvých dňoch po pôrode dostatok kolostra, je potrebné sústrediť na kroky, ktoré sú dôležité v rámci prevencie problémov s dojčením. Prečítajte si tento dokument hovoriaci o tom, čo je dôležité pre správny začiatok dojčenia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravny-zaciatok-je-dolezity/

Pomôcť vám môže aj kniha Praktický návod na dojčenie ponúkajúca praktické informácie s množstvom inštruktážnych fotografií a návodov:

http://www.mamila.sk/pre-matky/kniha-prakticky-navod-na-dojcenie/

Na dojčenie vás už v tehotenstve môže pripraviť profesionálna laktačná poradkyňa, ktorá organizuje školy dojčenia pre tehotné. Vyberte si takú poradkyňu v mieste vášho bydliska z nášho zoznamu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spolu s poradkyňou prejdete jednotlivé kroky, ktoré pomôžu, aby dojčenie začalo čo najlepšie. Po pôrode môžete s poradkyňou skontrolovať, či je všetko v poriadku.

Pozrite si tiež videá prisávania a pitia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Zaujímavé môžu byť pre vás aj tieto skúsenosti žien s tandemovým dojčením:

Skúsenosti s tandemovým dojčením



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Opätovné dojčenie po narodení ďalšieho ďieťatka