Časté noční kojeni

Nikola    23.01.2023, 11:41

Dobrý den, mám 4 měsíční miminko, plně kojené. Bolesti bradavky mívám málo, někdy se malý zvládne sám prisat v noci, ale špatně a pak mě to trochu bolí, ale kvůli tomu nepíšu. Spíme spolu v posteli, nejde nám na postylku naučit. V noci se často kojí (co hodinu, hodinu a půl). Chápu, že nejde úplně o hlad, ale třeba kontakt, pocit bezpečí atd. Moje otázka zní, mužů ho tak často kojit a vždy mu to prso dat? Už tak docela přibírá (týdně 220g), často i blinká, protože už je přejezený. Přes den papa asi co dvě hodiny. Jinak než u prsa ho moc neuspim

Milá Nikolo,

bábätká sa typicky v tomto veku v noci precitajú a potrebujú pomoc rodiča so zaspatím. Najjednoduchšiu formu takejto pomoci predstavuje dojčenie, preto sa bábätká v noci dojčia a uspávajú dojčením. Akákoľvek iná forma pomoci je väčšinou pre matku náročnejšia – či už by išlo o hojdanie na rukách, či fitlopte, uspávanie pri chôdzi. Pri dojčení môžete ponúknuť prsník a ďalej spať. Takáto forma uspávania a spánku sa vytvorila v priebehu evolúcie ľudského druhu a dojčenie sa preto stalo samozrejmou súčasťou nočnej starostlivosti o bábätko. Aj preto profesor antropológie a riaditeľ Laboratória pre výskum spánku matiek a detí na Univerzite v Notre Dame v USA, dr. James McKenna, vzájomnú prepojenosť týchto dvoch činností dokonca spojil do jedného, úplne nového, vedeckého termínu „laktospánok“:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/mckenna/

Nerobíte teda žiadnu chybu, ak nechávate bábätko dojčiť sa vždy, keď to potrebuje. Svetová zdravotnícka organizácia považuje dojčenie podľa potrieb bábätka za jednu z kľúčových podmienok úspešnosti dojčenia.

Preto, aby prisatie bábätka v noci nepoškodzovalo bradavky, skúste bábätko prisunúť bližšie k svojmu telu tak, aby pri prisávaní jeho hlavička smerovala bradou do prsníka. Pozrite si k tomu toto video:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/#D

A prečítajte si aj tento článok:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/

s vysvetleniami o nočnom spánku bábätiek a užitočnými tipmi a radami, ako si zjednodušiť nočnú starostlivosť o bábätko.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Časté noční kojeni