Bolesť prsnikov pri kojeni

Soňa    30.01.2023, 11:25

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či nie sú ešte nejaké možnosti liečby candidy na prsníkoch. Dávam si gencianky, cotrovital aj olivový olej. Mám ešte od pediatricky namiesany roztok, no nejak mi nič nepomáha... Bradavky ma stále bolia. Dbáme aj na správne prisatie (mám menšie regaty, ktoré sa nezvacsuju). Ďakujem.

Milá Soňa,

pri liečbe bolestivých bradaviek je dôležité, aby sa prostriedky, ktoré spomínate, používali pravidelne, genciánová violeť raz denne na dvorce a bradavky a výťažok z grapefruitových semienok pravidelne po každom dojčení a neskôr potrieť dvorce a bradavky olivovým olejom, aby sa predchádzalo vysúšaniu tkaniva. Okrem toho je možné použiť ešte medicínsky med po každom dojčení.

Okrem účinných prostriedkov pre liečbu bradaviek je však najdôležitejšie odstránenie primárnej príčiny, pre ktorú sa poškodzuje tkanivo bradaviek. Toto je dôležité riešiť v osobnom kontakte s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože v prípade bolestivých bradaviek môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa profesionálna laktačná poradkyňa MAMILY zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc. Prejdite teda s laktačnou poradkyňou, či sa vaše bábätko prisáva takto:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Laktačná poradkyňa skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať.

Niekedy je súčasťou riešenia bolesti pri dojčení aj zvýšenie tvorby mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Prejdite spoločne s laktačnou poradkyňou, aké prostriedky aktuálne používate pre liečbu bradaviek, či je možné k tejto liečbe niečo pridať, prípadne ju zmeniť a najmä, čo je možné urobiť pre odstránenie primárnej príčiny, ktorá súvisí s prisatím bábätka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bolesť prsnikov pri kojeni