Opätovne rozbehnutie dojčenia

Nikola    03.02.2023, 15:11

Prosim da sa nejako navýšiť tvorba mlieka pri 16m dieťati, ked som ho na 4 dni odstavila, ale kedze som svoje rozhodnutie oľutovala a zacala som mu opat davat mlieko 2x denne (pred obednym spánkom a nočným - v noci uz nie). Citim ze mlieko takmer nemam, chcela by som mu dat viac ale nechem ho uz kojit celu noc a viac krat denne. Dakujem.

Milá Nikola,

poznáme viaceré ženy, ktoré sa vrátili k dojčeniu po určitej prestávke, dokonca aj omnoho dlhšej a pri väčšom dieťatku. Pre 16-mesačné bábätko je dojčenie nesmierne dôležité a určite má zmysel tieto kroky urobiť.

Návrat k dojčeniu sa odvíja od ochoty bábätka začať sa znova prisávať, ktorú môžete zvýšiť, ak sa budú vytvárať príležitosti, pri ktorých sa bábätko bude môcť znova prisať a ak sa zvýši tvorba mlieka.

To, ako sa to dieťatko vráti k dojčeniu, je veľmi individuálne, v tomto veku nie je nejaká jednoznačná spoľahlivá metóda, ako docieliť prisatie, ale skúste využiť tieto veci:

- prítomnosť iného dojčeného dieťatka ako príklad, navštívte napríklad podpornú skupinu dojčenia:

https://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

- trpezlivosť a humor

- čas, keď sa dieťatko zobúdza, zaspáva, spí veľmi ľahkým spánkom

- čas, keď má dobrú náladu a ochotu skúšať

- rozprávanie rozprávok, ukazovanie dojčiacich sa zvieratiek, detí, bábätiek

- dojčenie ponúkajte, ale nevnucujte

- využite neobvyklé situácie ako napríklad spoločné kúpanie

- prestaňte používať fľašku, ak sa to dá, toto môže tiež pomôcť prisatiu, tekutiny dieťatku podávajte z otvoreného pohárika

- nevzdávajte to po prvých pár razoch, chce to veľa času

- využite poznanie svojho dieťatka na to, čo by mu mohlo najviac pomôcť na to, aby sa prisalo

- prečítajte si spolu knižky, v ktorých budú obrázky dojčených detí, napríklad aj našu knihu Praktický návod na dojčenie: https://www.mamila.sk/shop/knihy/1-prakticky-navod-na-dojcenie-v-slovencine.html, alebo detské knižky so zvieratkami, ktoré sa dojčia, dokonca sme zažili, že staršie dieťatko sa začalo znova dojčiť po tom, čo sa hralo s týmito magnetkami dojčiacich sa zvieratiek: https://shop.mamila.sk/podpora-dojcenia/magnetky-dojcenie-nas-bavi-a-zvieratka-tiez.

Okrem toho môže pomôcť aj zvýšenie tvorby mlieka:

https://shop.mamila.sk/podpora-dojcenia/magnetky-dojcenie-nas-bavi-a-zvieratka-tiez

Určite je možné, ak by ste mali na to chuť, aby ste si mlieko odstriekavali a dieťatku ho dávali v poháriku, ak by chcelo. Aj toto samo o sebe by preň malo veľkú cenu. Okrem toho má zmysel stráviť čas uvedeným krokmi na to, aby sa dieťatko prisalo.

Ponúkame vám tiež možnosť osobného rozhovoru s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste s ňou mohli prejsť vaše osobné predstavy o tom, ako by teraz dojčenie mohlo vyzerať a porozprávali by ste sa o tom, aké možnosti máte, aby ste dostali na mieru šité odporúčania.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Opätovne rozbehnutie dojčenia