Dokrmovanie cievkou

Janka    07.03.2023, 10:59

Môžem dokrmovat cievkou aj 8mesacne dieťatko?mám dosť mliečka ale mám aj mrazené a neviem ako ho mám podať keď že dcérka odmieta fľašku ani za nič ju nechce.Mohol by použiť cievku aj manžel na dokrmenie prstom?chodím po doktoroch a manžel ostáva pri dcérke ktorá stále pýta mliečko , prikrmujeme už aj normálnou stravou ale to vždy len pár lyžičiek a chce dokrmit mlieckom.Alebo čo by sa dalo ešte vymyslieť v takomto pripade?Napadla ma ta cievka je to teda dobrý nápad ? Prosím vás o radu.Dakujem vám ♥️

Milá Janka,

aj pri väčšom bábätku je dôležité správne prisatie bábätka. Aj neskôr totiž nesprávne prisatie môže súvisieť s bolesťou pri dojčení, či nespokojnosťou bábätka na prsníku alebo ďalšími prejavmi, napríklad častým nočným dojčením. Pre podanie tekutín je preto z hľadiska dojčenia najlepší spôsob malý pohárik, pričom 8-mesačné bábätko už väčšinou prejavuje o tekutiny záujem a mohlo by ich dostávať pohárikom. A rovnako tak pohárikom môže dostať aj vaše odstriekané mlieko, ak nie je s vami. Má zmysel vyhnúť sa použitiu fľaše a z pohľadu prisatia bábätka k prsníku má zmysel sa vyhnúť aj kŕmeniu cievkou po prste. Kŕmenie po prste nie je metóda pre kŕmenie bábätka (hoci názov to naznačuje, aj keď používame kŕmenie po prste pri pomoci bábätkám, ktoré sa neprisávajú, nepoužívame ho reálne na nakŕmenie bábätka).

Okrem podania vášho mlieka pohárikom možno môže fungovať podávať vaše mlieko primiešané do jedla.

To, čo bábätko získava dojčením, však nie je len samotné materské mlieko. Môže sa chcieť dojčiť preto, že je unavené a potrebuje zaspať, alebo preto, že rieši náročnú situáciu a potrebuje sa upokojiť. Alebo preto, že potrebuje dojčením zregulovať činnosť srdiečka, dýchanie, či telesnú teplotu. Mnohé ženy preto hovoria, že najjednoduchšie je, aby bábätko išlo s nimi, ak potrebujú ísť napríklad k lekárovi, spolu s osobou, ktorá by sa o bábätko starala a podávala vám ho na dojčenie, keď by to potrebovalo.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dokrmovanie cievkou