Odstavenie od nočného dojčenia

Maria    28.03.2023, 14:23

Dobrý deň moja dcéra má 3 roky a 1 mesiac dojčím ju na požiadanie celé 3 roky ale posledné 2 mesiace je to pre neskutočne náročné a bolestivé a psychicky už nezvládam nedostatok spánku lebo v noci sa dojčí niekedy aj 15 krát a niekedy je schopná 2 hodiny byť prisatá a nie a nie zaspať . Zaspáva výhradne na prsníku to by som jej chcela nechať ale nočné kojenie chcem odstrihnúť ale neviem ako nato aby pri tom neutrpela

Milá Mária,

je pochopiteľné, že bolestivé dojčenie nepomáha tomu, aby žena bola ochotná dojčiť dieťatko často alebo dlho a že bolesť môže spôsobovať, že nedokážete zaspať či spať pri dojčení v noci. Bolesť však k dojčeniu nepatrí, a to ani pri staršom dieťatku. Preto jedna línia zlepšenia vašej situácie by mohla byť konzultácia s laktačnou poradkyňou MAMILY osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože v tejto situácii potrebujete získať cielené, na mieru šité rady. Prostredníctvom internetu toto nie je jednoduché poskytnúť. Navyše bolesť pri dojčení často súvisí so znížením príjmu mlieka zo strany dieťatka pri dojčení a súčasne aj zhoršenie nočného precitania často pozorujeme pri deťoch, ktoré sa cez deň nedojčia dostatočne často alebo nastanú iné zmeny, ktoré znížia tvorbu mlieka. Preto jednoduchým riešením vašej situácie by bolo urobiť kroky pre zvýšenie tvorby mlieka a návrat k dojčeniu počas dňa. Avšak toto sa z vašej otázky nezdá ako riešenie, ktoré by ste vnímali pozitívne. Je možné urobiť určité kroky pre zjednodušenie nočnej starostlivosti o dieťatko:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/

Je možné, že v osobnom kontakte s laktačnou poradkyňou by ste našli ďalšie oblasti, v ktorých by zmeny pomohli, že by ste vládali v určitej miere pokračovať v dojčení. Dojčenie nemusí byť všetko alebo nič, možno môže byť pre vás riešením obmedzenie nočného dojčenia, ale ponechanie napríklad aspoň večerného dojčenia na zaspatie. Prejdite všetky tieto otázky spoločne s laktačnou poradkyňou, aby ste získali podnety pre zamyslenie, nápady a tipy a mohli si vybrať to, čo je pre vás v tejto situácii riešením, v ktorom budú naplnené aj vaše potreby, aj potreby dieťatka a rodiny. Prečítajte si aj tieto všeobecné odporúčania týkajúce sa obmedzenia až ukončenia dojčenia, ktoré by ste mohli prekonzultovať v osobnom kontakte s laktačnou poradkyňou:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=8509

V osobnej konzultácii s laktačnou poradkyňou získate okrem toho aj povzbudenie a podporu, vypočutie a detailnejšie porozumenie vašej situácii poradkyni pomôže vás podporiť tak, ako to práve teraz potrebujete.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odstavenie od nočného dojčenia