Odsávanie

Petronela    29.03.2023, 15:01

Dobrý deň, už vyše mesiaca odsavam mlieko a dávam synovi z fľaše (teraz má 4m). Z dojčenia mám traumu a dojčiť sa už nechystám. Syn odmieta stále jesť, hoc je to lepšie ako z prsníka. Moja otázka je ale nasledovná: Má odsávanie vôbec význam, keď mu mlieko aj na 3-4 krát prihrievam, pretože na prvý krát takmer nikdy nechce. Musím skúšať viackrát. Viem, že mlieko by sa viackrát ohrievať nemalo, lebo sa z neho strácajú živiny a množia v ňom baktérie. Nie je teda už lepšie prejsť plne na UM? Ďakujem pekne za odpoveď.

Milá Petronela,

každou kvapkou svojho materského mlieka dávate synčekovi tekuté zlato. Aj ohrievané materské mlieko je stále omnoho lepšia potravina pre bábätko, ktorá svojím zložením omnoho viac spĺňa výživové potreby bábätka, než umelé mlieko. Môže byť pre vás tiež zaujímavé vedieť, že materské mlieko mnohé deti bez problémov vypijú aj bez toho, aby bolo zohriate. Môže teda stačiť mlieko si odsať a nechať ho pri izbovej teplote, až kým ho dieťatko neskonzumuje. Pokúste sa svojmu synčekovi ponúknuť vaše mlieko bez toho, aby ste ho zohrievali. Takto ostanú zachované mnohé látky, ktoré sú termolabilné. Ak by ste však naďalej chceli mlieko ohrievať, umelé mlieko by sa malo používať iba ako núdzová náhradná výživa do približne 4 mesiaca života. Nejde totiž len o probiotické baktérie a niektoré ďalšie látky, ktoré môžu byť citlivé na vyššiu teplotu a ktoré možno materské mlieko môže mať menšie množstvo, ak ho ohrievate, ale materské mlieko bez ohľadu na to, či ho ohrejete, obsahuje viac ako 1200 látok, ktoré nenájdete v žiadnej inej potravine a materské mlieko má iný pomer rôznych živín, napríklad obsahuje optimálne množstvo bielkovín, umelé mlieko obsahuje viac ako 2-krát vyššie množstvo bielkovín. Aj preto v čase, kedy už bábätko môže dostávať bežné jedlo, je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie bezpečnejšie podávať bábätku pestrú a čerstvú stravu než umelé mlieko. WHO varuje, že súčasné zloženie pokračovacích umelých mliek vedie k zvýšenému príjmu bielkovín a zníženému príjmu esenciálnych mastných kyselín, železa, zinku a vitamínov skupiny B v porovnaní s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie pre primeraný rast a vývin dojčiat a detí.

Prečítajte si tiež tento článok s citáciou najnovšej štúdie o skladovaní materského mlieka:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/uskladnovanie-mlieka/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok