Časté buzení 4m miminka v noci

Martina    02.04.2023, 16:39

Dobrý den, naše dcerka má 4m a je kojena výlučně z prsniku, bez flasi a dudliku. Přes den spava krasne 3-4x / den cca hodinu až 2, každopádně v noci se mi začala budit po hodině. Někdy je i 2-3x za hodinu v noci vzhůru a hledá prso. Už to trvá několik tydnu a nevím, jestli je zde něco, čím by se to dalo změnit. Spava se mnou v posteli. Před tím spavala v postýlce a budila se na kojeni jen cca 2-3x za noc. Dekuji mockrát za odpověď.

Milá Martino,

bábätká sa môžu v tomto veku budiť častejšie, než keď boli novorodenci. Takúto zmenu pozorujú mnohé ženy. Súvisí predovšetkým s rýchlym vývojom mozgu bábätka, ktorý súvisí s častými precitnutiami v noci. Dojčenie je z tohto pohľadu najjednoduchší nástroj, ako takéto časté precitania zvládať, pretože akýkoľvek iný spôsob opätovného uspávania bábätka je väčšinou náročnejší. V tejto situácii vám bude pomáhať spoločné spanie, pretože budete môcť popri nočnej starostlivosti o bábätko pri dojčení spať. Presťahovanie bábätka v noci k vám z postieľky nie je príčinou, prečo sa začalo často budiť.

Starostlivosť o maličké bábätko je náročná a rodičmi sme aj v noci. Dojčenie vám bude v tejto situácii pomáhať. Pokúste sa nájsť si chvíle aj počas spánku bábätka cez deň na vyspatie. Keďže takúto zmenu pozorujú mnohé ženy, pripravili sme podrobný článok s vysvetleniami a tiež s ďalšími praktickými tipmi, ako túto situáciu zvládnuť čo najjednoduchšie:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/

Pomôcť vám tiež môže navštevovanie podpornej skupiny dojčenia:

https://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

v ktorej získate podporu a povzbudenie ako aj vypočutie a možnosť ventilácie svojich pocitov.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Časté buzení 4m miminka v noci