Hormonálna antikoncepcia počas kojenia

Zuzana    06.04.2023, 16:14

Dobrý deň. Mám 2 ročné dieťa ktoré ešte semtam kojím. Chcem začať brať hormonálnu antikoncepciu. Čítala som o tom že môže znížiť tvorbu mlieka ale to by nevadilo lebo už by som chcela prestať kojiť. Nikde som sa ale nedočítala či by neuškodilo dieťaťu keby som to začala brať a on by sa ešte kojil. Môžem to začať užívať a popritom ponaly odstaviť kojenie? Ďakujem

Milá Zuzana,

z hľadiska dojčenia a otázky vplyvu na dieťatko môžete používať akúkoľvek hormonálnu antikoncepciu a pokračovať bez obmedzení v dojčení. Látky, ktoré sú v antikoncepcii obsiahnuté, sa nachádzajú aj materskom mlieku a užívanie antikoncepcie ich množstvo nijako zásadne nezvyšuje. Môžete teda dlhodobo dojčiť aj popri dlhodobom užívaní antikoncepcie. 

Hormonálna antikoncepcia, a to aj jednozložková, ktorá sa obvykle predpisuje dojčiacim ženám, môže znížiť tvorbu mlieka, mnohé dvojročné deti sa však už dojčia bez ohľadu na to, aká je tvorba mlieka. Ak by ste chceli znížiť toto riziko, môžete ešte zvážiť aj to, že existujú aj iné metódy a formy plánovania rodiny, ktoré je možné používať, aj ak dojčíte a tvorbu mlieka neovplyvňujú (pozrite napríklad na www.plodar.sk), a pri správnom využívaní ich účinnosť pri pároch snažiacich sa vyhnúť počatiu prevyšuje spoľahlivosť hormonálnej antikoncepcie, či iných foriem antikoncepcie bez toho, aby ste podstupovali riziko zníženia tvorby mlieka a predčasného odstavenia.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Hormonálna antikoncepcia počas kojenia