Problem s kojenim?

Ivana    07.04.2023, 10:34

Dobry den, chcela by som vas poprosit o radu. Mam 6 tyzdnoveho chlapceka. Uz do porodnice som zavolala laktacnu poradkynu, lebo maly sa kojil, ale potom aj dost plakal. So starsou dcerkou sme prezili dost dlhy a tazky strajk, tak som to chcela co najskor skontrolovat. Uzdicka u babatka je vporiadku. Ale zdalo sa mi, ze neotvara poriadne usta. Pred tyzdnom som poprosila poradkynu o osobne poradenstvo. Dlho sme sa rozpravali a velmi ma upokojila a kedze syncek spal a aj na zaklade toho, co sme sa rozpravali, dohodli sme sa, ze nejdeme kontrolovat prisatie a kojenie. Vzdy sa velmi snazim o dobre prisatie. Maly vsak stale akoby zle otvaral pusu. Akoby si aspon cast spodnej pery vtahoval do vnutra. Aj zvykne cmukat pri kojeni. To som zabudla spomenut na poradenstve. Snazim sa mu pusu napravat. Ale nie vzdy to ide. Nie vzdy sa chce kojit. Su chvilu aj viackrat za den, kedy sa koji velmi pekne. Ale zvykne ho nahnevat, ked sa spusti mlieko. A piska pri kojeni vtedy, kasle, akoby nestihal prehltat. Zabehne mu. Nie vzdy. Niekedy sa nahneva hned po chvilke. Niedy sa len odvrati, ze nechcem, ked mu ponukam. Niekedy je to zas uplne super. Urcite ale nema kojenie na upokojenie a zaspavanie. Skor naopak. Koji sa, ked je pokojny a nespi. V noci sa mi zda, ze bud nevie alebo nechce otvorit pusu. Niekedy ju proste zatne. Musim sa snazit o to, aby sa kojil. Hoci nie vzdy. Papa tak asi 2-3x za noc. Ale zvykne sa aj pekne napapat. Tych 2-3x. Ak sa zobudi, musim s nim ist na loptu, aby zaspal. Alebo do nosica. Da jasne najavo, ze nechce lezat a kojit sa. Ale on chce proste spat a vsetko ho rusi. Koji sa v leze len tak, ze sa nad neho sklonim. Vacsinou sa pekne koji po dlhsom case. Ked mu ale napr dam na lyzicke mlieka vit D, pekne to zje. Aj ked este mu dam znova lyzicku. Ale nechcem prejst na lyzickovanie. Beriem bylinky senovku, benedikt, moringu rano a vecer po 2 tab. Vcera som pridala davku na obed po 1 tab. Skusala som aj kontakt koza na kozu, ale dako ho to hneva. Bonding po porode dako nevysiel.. Po porode mi ho ze na prve prisatie doniesli po niekolkych hodinach. Potom mi ho doniesli neskor, ze ked sa zobudil. Mala som tazky porod, bola som taka slaba, ze som ani nevladala pytat si ho skor. Ale potom bol uz len so mnou. Bez flasky, cumla, klobucikov. Ked mu robili odbery, vtedy neviem, ci mu dali cumel, flasu.. Skor rucky zvykli im davat do ust, ked ich vysetrovali. Bolo to vzdy na izbe pri vizite . Byvam dost unavena a v strese z toho kojenia nekojenia. Neviem ani, ako vyzera normalne sa kojace dieta. Tak aj napriek pomoci a poradkyne som zas v strese, co robim zle. Vzdy ma dostane do stresu, ked sa nechce kojit... Nechodim s nim ani von. V nosici ho kojit neviem. Aj ho to hneva. Dcerku som kojila v nosici, az ked bola pevnejsia. Dvakrat sa mi podarilo v kociku s nim ist. Neviem, co by som mala zlepsit. Alebo ci ozaj mame problem. Dakujem pekne za odpoved.

Milá Ivana,

odporúčame vám v tejto situácii osobne sa stretnúť s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY. Správanie bábätka, ktoré opisujete, naznačuje, že bábätko potrebuje získať kontrolu nad tokom mlieka a toto priamo súvisí s tým, akým spôsobom sa bábätko prisáva. Vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa profesionálna laktačná poradkyňa MAMILY zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Okrem toho skontroluje aj uzdičky bábätka, ktoré v tejto situácii môžu ovplyvňovať prisatie vo vnútri ústočiek bábätka. Profesionálna laktačná poradkyňa MAMILY vyhodnocuje uzdičky v kontexte dojčenia, kedy jazýček bábätka potrebuje maximálny rozsah pohybu.

Spoločne sa pokúsite upraviť prisatie bábätka takto:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka a správne prisatie pomáha bábätku regulovať tok mlieka – vďaka správnemu prisatiu si bábätko dokáže poradiť s rýchlym tokom mlieka, ale aj s pomalším tokom mlieka. Prejavy správania bábätka, ktoré popisujete, kedy bábätko cmuká pri dojčení, zabieha mu mlieko, nestíha mlieko prehĺtať, kašle, vypľúva mlieko, súvisia s tým, akým spôsobom je bábätko prisaté.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Odporúčame vám však prisatie bábätka a dojčenie zlepšovať v osobnom kontakte s laktačnou poradkyňou MAMILY, aby ste sa mohli spoločne zamerať na drobné detaily, ktoré sa dajú ľahko prehliadnuť, ak človek nevie, na čo sa má zamerať. Úprava prisatia, polohy a stláčanie prsníka by sa navyše mali vždy spájať so situáciou, v ktorej žena zvyšuje tvorbu mlieka bylinkami. Bylinky totiž bez týchto krokov nebudú dostatočne zvyšovať tvorbu mlieka. Ich účinok nastupuje súčinne so zlepšovaním prisatia bábätka a so zvýšením odberu mlieka pri dojčení. Ak sa toto nedeje, často sa len zvyšuje dávkovanie byliniek a situácia sa nezlepšuje.

Prejdite spoločne s laktačnou poradkyňou MAMILY, ako prakticky aplikovať kroky by pomohli bábätku, aby otváralo väčšiu pusinku a dojčilo sa spokojnejšie. Potom spoločne vyhodnoťte pitie bábätka a jeho spokojnosť pri dojčení a podľa tohto pozorovania sa rozhodnete ďalej. Súčasťou opatrení pre zlepšenie situácie sú aj kroky pre zintenzívnenie fyzického kontaktu s bábätkom – veľa kontaktu koža na kožu, spoločné spanie. Laktačná poradkyňa MAMILY vám v rámci tejto pomoci môže ukázať aj to, ako bábätko dojčiť v šatke v takomto úväze:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/#J



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Problem s kojenim?