Pomaly tok mlieka

K    07.04.2023, 21:29

Dobry den, mam zatial vylucne dojcene dvojmesacne babatko. Mam problem s pomalym tokom mlieka a nastudovala som si u vas, co sa dalo, ale neviem, ci s tym dokazem este nieco spravit - prisatie je totiz dobre (nemala som tu sice poradkynu ale na zaklade fotiek, videi a opisu ako to ma vyzerat si to viem skontrolovat, nie je to zase jadrova fyzika), cumel nechce, flasku zatial nemame dovod pouzivat a klobuciky ani neviem, ako vyzeraju, kedze som asi jedina, ktorej uz v porodnici povedali, ze moje bradavky su ako stvorene na dojcenie :D spolocne spanie praktizujeme tak na 50%, lebo sa bojim (beriem ju do postele az rano ked uz nemam taky hlboky spanok), nosime sa casto, kontakt koza na kozu obcas (je zima a mam druhe dieta, tak to nie je take jednoduche). Ide o to, ze mala mi na prsniku zaspava. Ked striedam prsniky a vytrvalo ju budim, dokazem do nej natlacit dost mlieka, ale tu je ta otazka. Ako zistim, ze sa dost najedla? Obcas som pouzivala prevazovanie, ale tu metodu vy skor zaznavate a bolo by trochu otravne robit to zakazdym. Dojcenie sa pouziva aj na uspavanie, tak neviem, ako zistim, kedy ju mam este budit aby dalej jedla a kedy ju uz mozem nechat spat? Problem mi to robi kvoli tomu, ze pomerne slabo pribera - zatial teda vaha rastie, ale pomalsie, nez by mala. K tomu druha otazka - ked som si vsimla, ze menej papa a menej pribera, zacala som podnikat kroky, aby spapala viac. No a jediny dosledok bol, ze... zacala viac kakat :D ako si to mam vysvetlit? Moze byt, ze jej toto tempo priberania staci? Niekde som citala aj, ze vela stolice, hlavne zelenej, moze byt z hladu, ale potom som citala inde, ze je to kravina, tak neviem. Obavam sa trochu toho, ze ten pomaly tok mlieka je biologicky dany a ze to velmi uz neopravim. Moje prve preslo kvoli tomu na UM, lebo najprv zacala chudnut a potom odmietat prsnik (ale tam som robila viacere chyby). Zaspavanie sa riesit da, ale ak sa zacne pocas dojcenia rozculovat a prestane jest, tak neviem, ako to dopadne :(

Milá K,

ak zdravé bábätko získava dostatok materského mlieka, bude priberať. Priberanie bábätiek by sa vždy malo vyhodnocovať v kontexte dojčenia a vyhodnotenia pitia bábätka a malo by sa vyhodnocovať podľa percentilových grafov pre dojčené deti. V týchto grafoch sa rešpektuje, že existujú veľké a malé bábätká a je logické, že veľké bábätko bude priberať odlišným tempom, než malé bábätko. A niekto normálny musí byť aj malý. Ak teda bábätko priberá, ale pomalšie, toto samo o sebe môže byť v poriadku. Najspoľahlivejší ukazovateľ dostatočného príjmu mlieka je však sledovanie pitia a správania bábätka pri dojčení. Vyhodnotenie pitia je spoľahlivý ukazovateľ, omnoho spoľahlivejší, než váženie bábätka pred a po dojčení. Toto potvrdzuje aj Svetová zdravotnícka organizácia na základe záverov vedeckých štúdií, ktoré váženie bábätiek pred a po dojčení neodporúčajú používať ako ukazovateľ dostatočného príjmu mlieka pri dojčení. Pozorovaním pitia bábätka a jeho správania pri dojčení je možné dostatočne vyhodnotiť, aký je príjem mlieka zo strany bábätka. Túto zručnosť vás môže naučiť v osobnom kontakte profesionálna laktačná poradkyňa MAMILY, ktorú vám odporúčame kontaktovať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa profesionálna laktačná poradkyňa MAMILY zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc. V prípade, že by sa ukázalo, že bábätko potrebuje získavať viac mlieka, spoločne s laktačnou poradkyňou bude dôležité urobiť tieto kroky:

Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera, bábätko má pritom zaborenú bradu tak hlboko do prsníka, že mu nie je vidieť kútik a pery a súčasne pri takomto prisatí sa noštek bábätka prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Laktačná poradkyňa skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete. Uzdička môže ovplyvňovať prisatie bábätka negatívne, aj keď „zvonka“ sa zdá byť prisatie bábätka v poriadku.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Jeddna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Kontakt koža na kožu sa v domácich podmienkach pomerne jednoducho môže robiť napríklad s bábätkom v šatke, kedy spoločne budete koža na kožu a pritom bábätko bude zvonka zabalené v šatke a vy si môžete na šatku obliecť košeľu, či sveter a tiež vám nebude zima.

Ak bude bábätko v čo najčastejšom fyzickom kontakte s vami, bude sa dojčiť tak často, ako bude potrebovať a s pomocou bábätku, aby sa správne prisalo a so stláčaním prsníka a výmenou prsníkov by malo získavať čo najviac mlieka dostupného v prsníkoch. Zvýšenie objemu stolice môže byť dobrý ukazovateľ. O zelenej stolici si môžete prečítať viac tu:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/stolica/

Vyhoďte spoločne s laktačnou poradkyňou, či bábätko vypilo dosť mlieka. Ak by bolo potrebné, aby bábätko bolo prechodne dokrmované, je je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Ak by bábätko potrebovalo dokrmovanie, je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Ak by bolo potrebné bábätko dokrmovať, súčasne môžete urobiť kroky pre zvýšenie tvorby mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a potom ho dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku, ak by to bolo potrebné. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Pomaly tok mlieka