Ukončenie kojenia

Katarína    12.04.2023, 13:15

Milá Mamila, Je mi do plaču, ale chápem svoj stav a keďže ste mi toľkokrát poradili, obraciam sa na vás aj teraz. Mám dve otázky. Prvá a tá obtiaznejsia je, ako pomaly ukončiť kojenie? Mám jeden a pol ročného syna a do jeho dvoch rokov mám čas skončiť s korením. Doteraz som ho kojila dvakrát pri uspávani. Ešte nikdy nezaspal iným spôsobom. Tiež ho kojila, keď cítim že mi to chýba, že mám túžbu sa s ním potulit. Ten pocit prisatia je skvelý a tiež keď to on potrebuje z nejakých iných dôvodov. Napr. Keď mu idú zúbky, či keď je chorý. Takže prvá otázka, akú metódu, aký postup využiť, aby som počas toho polroka úplne prestala kojit? A dôvodom je, že už som v relapse pri crohnovej chorobe a hoci mám biol. Liečbu popri kojenie, chceme aj druhé dieťatko a lekárka mi potrebuje nasadiť plnú liečbu a dostať má do úplne zdravého stavu, čo popri kojeni už nie je možné. Druhá otázka: mám ísť na MR brucha, čo zahŕňa pitie kontrastnej látky. Naposledy som nešla, lebo mi povedali, že 48 h. Nesmiem kojit, čo je pri synovi nereálne. Čo mám robiť v tomto prípade? Môžem podľa vás kojit? Ďakujem

Milá Katarína,

pri rozhodovaní o odstavení nemávajú ženy väčšinou dostatok odborných informácií ani podpory. Aj vo vašej situácii by ženy mali dostávať podporu a ocenenie za to, že dojčia. V prípade Crohnovej choroby je totiž dojčenie okrem všetkých iných faktorov aj dôležitým faktorom prevencie tejto diagnózy u dojčené dieťaťa. Dojčenie v prípade, že má matka Crohnovu chorobu, by sa malo podporovať tak dlho, ako trvá. Dojčenie môže pokračovať aj pri liečbe, ktorú by ste potrebovali dostávať. Biologická liečba nie je jediná možnosť liečby, ktorú môžu dojčiace ženy absolvovať. Nemusíte si vyberať medzi svojím zdravím, dojčením a prípadne tým, koľko detí budete mať. Rovnako popri dojčení môžete absolvovať vyšetrenie magnetickou rezonanciou, aj pri použití kontrastnej látky. Všetky tieto rozhodnutia sú otázkou toho, nakoľko považujeme dojčenie za dôležité.

Vo vašej situácii teda môžete zvážiť všetky možnosti, ktoré máte. Ak by ste sa rozhodli dojčenie ukončiť, odporúčame vám skontaktovať sa s laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste získali podporu, vypočutie, povzbudenie a tiež na mieru šité tipy. Vo všeobecnosti si preštudujte tieto informácie:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=8509

Okrem toho si ale môžete preštudovať tieto informácie o tom, akým spôsobom medicínsky tím v MAMILE získava a vyhodnocuje informácie týkajúce sa užívania liekov počas dojčenia: https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/

Radi s vami prejdeme konkrétne možnosti liečby, ktorú by vaša lekárka zvažovala prostredníctvom emailu dojcenie@mamila.sk. Pri liečbe Crohnovej choroby môžete dostávať všetky lieky, ktoré by sa v tejto situácii zvažovali bez ohľadu na dojčenie. Mnohé ženy sa dozvedajú rozporuplné informácie, ktoré neodrážajú súčasný stav vedeckých poznatkov, ale jednoducho to, ako ten-ktorý zdravotník vníma dojčenie a jeho dôležitosť. Aj v prípade biologickej liečby, ktorú užívate, sa na nás často obracajú ženy s otázkou, ako ukončiť dojčenie, keď potrebujú používať biologickú liečbu, pretože sa nesprávne dozvedajú, že pri nej nemajú dojčiť. V prípade, že sa matka dozvie, že pri niektorom lieku už nemôže dojčiť, často zdravotníci uvažujú v kontexte toho, aké nežiaduce účinky má liek na ženu, ktorá ho bude užívať. Lieky používané pri biologickej liečbe majú, podobne ako kortikoidy, pre človeka, ktorý ich berie, viaceré možné nežiadúce účinky, môžete sa po nich cítiť veľmi vyčerpaná. To však neznamená, že tieto isté účinky zažíva aj bábätko, pretože bábätko neužíva tieto lieky spolu s matkou. Mnohí ľudia o tejto téme uvažujú navyše z hľadiska ich vlastných predstáv o dojčení. Jednou z nich je, že dojčenie matku vyčerpáva. Toto však platí v prípade, že dojčenie nie je bezproblémové. Iste – situáciu, kedy matku bolia bradavky a musí robiť kroky, aby sa dojčenie zlepšilo, alebo situáciu, kedy sa bábätko odmieta dojčiť a je potrebné robiť kroky pre to, aby sa prilákalo k dojčeniu, nie je jednoduché zvládnuť a predstavuje to záťaž. Ale aj v tomto prípade nejde o dojčenie, ktoré je vyčerpávajúce, ide o to, že matke sa nepomohlo so správnym začiatkom dojčenia, nepomohlo sa jej, keď nastali problémy a to, čo je zaťažujúce sú problémy s dojčením, nie dojčenie. Ak je s dojčením všetko v poriadku, dojčenie práve naopak pomáha v starostlivosti o bábätko. Pomáha vytvoriť chvíle, kedy si večne poskakujúce dieťa na pár minút sadne a dojčí sa. Pomáha vám riešiť rôzne aspekty starostlivosti o dieťa: uspávanie, pomoc so zaspatím, keď sa dieťa precitne zo spánku, riešiť rôzne sociálne náročné situácie, kedy dieťatko plače, pretože sa udrelo alebo mu niekto vzal hračku a podobne. Dojčenie všetko zjednodušuje. A aj preto je z pohľadu vašej diagnózy kľúčové pokračovať v dojčení a môžete dojčiť aj omnoho častejšie.

Rovnako v oblasti možnosti absolvovať vyšetrenie magnetickou rezonanciou aj s kontrastnou látkou sa ženy dozvedajú nesprávne informácie. Existujú americké ako aj európske odporúčania radiólogov, ktoré potvrdzujú, že môžete toto vyšetrenie absolvovať počas dojčenia. Skutočne nie je dôvod dojčenie prerušiť ani na chvíľu. Ohľadne častých rád, čo sa počas dojčenia nesmie: existuje viacero dôvodov, pre ktoré sa takéto rady objavujú:

  1. Nedostatočne je zvážená dôležitosť dojčenia pre zdravie bábätka a pre zdravie ženy ako aj to, že dieťa má potenciál byť dojčené niekoľko rokov. Väčšinou sa dojčenie považuje za krátkodobú, prechodnú záležitosť niekoľkých mesiacov, z čoho vyplýva aj logika, na základe ktorej sa ženám de facto odporúča „nič počas dojčenia neriešte, všetko odložte až na dobu, keď prestanete dojčiť“, prípadne „ak chcete čokoľvek robiť, radšej dieťa odstavte“.
  2. Dojčenie sa považuje za jednoducho „ukončiteľné“, za „vynechateľné“ po určitej dobe, keď je už dieťatko väčšie, sa o jeho dôležitosti vôbec neuvažuje, a preto sa mylne zdá jednoduché povedať ženám, aby skrátka tých pár týždňov ešte počkali. Lenže dojčenie môže trvať roky. 24, či dokonca 48 hodín nedojčiť (navyše bezdôvodne) predstavuje pre 1,5 ročné dieťa situáciu, ktorej nedokáže porozumieť a mnohé deti ju nezvládajú bez dlhotrvajúceho plaču. Nehovoriac o tom, čo táto situácia urobí s tvorbou mlieka, ktorá je ešte stále pre dieťa tohto veku dôležitá.
  3. Keďže sa nezvažuje dôležitosť dojčenia a riziká, ktoré nedojčenie prináša, často sa ani len neuvažuje o tom, ako by sa dojčenie dalo skĺbiť s nejakou ďalšou potrebou matky. Keď je dojčenie považované za skutočne dôležité, dajú sa hľadať spôsoby, ako v dojčení pokračovať, aj popri rozličných iných skutočnostiach.
  4. Vo všeobecnosti sa rady o dojčení riadia princípom „čo keby“ a radšej „pre istotu“ zakazujú všetko, čo môže k normálnemu životu s dojčeným dieťaťom patriť - od cvičenia a chudnutia cez normálnu stravu a liečbu matky, ktorá to potrebuje, až po kávu.
  5. Nezvažujú sa dôsledky rád ohľadne odstavenia, ktoré pre mnohé ženy znamenajú, že nebudú dojčiť tak dlho, ako by inak dojčili, pretože túžia po tom, aby mohli urobiť to, čo počas dojčenia „majú zakázané“. Ak ženy prestanú dojčiť, prináša to riziká nielen pre ich deti, ale aj pre ich vlastné zdravie a to zvlášť v prípade, že matka trpí Crohnovou chorobou - a toto je fakt, o ktorom sa hovorí a uvažuje len veľmi málo.


Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ukončenie kojenia