Hladné bábätko v noci

Veronika    18.04.2023, 14:08

Ahojte. Malá je plne dojčena. O týždeň bude mať 4 mesiace. Doteraz sme nemali problém večer okolo 8 som nakojila dala spať a prespala aj 10h bez prestávky. posledný týždeň sa mi začala budiť v noci na kŕmenie každé 3 hodiny a dnes už každé dve hodiny. Je to spôsobené tým že už mám menej mlieka alebo jednoducho je väčšia a potrebuje častejšie papať. Mám začať na večer prikrmovat UM alebo vydržať. Ďakujem za odpoveď

Milá Veronika,

niektoré deti sa v prvých mesiacoch po pôrode v noci nebudia často. O to náročnejšie je pre rodičov potom prijať zmenu, ktorá typicky nastáva okolo 4 – 6 mesiaca a ktorá súvisí s prudkým rozvojom mozgu, ktorý bábätká začnú približne v pol roku zažívať a ktorý sa prejavuje aj častým nočným precitaním.

Bábätká počas celej doby dojčenia pijú približne rovnaké množstvá materského mlieka. Táto zmena teda nesúvisí s tým, že bábätko potrebuje získavať viac mlieka, ak získava dostatočné množstvo mlieka pre svoj rast a vývin. To, či bábätko pri dojčení získava dostatok mlieka, nie je možné určiť prostredníctvom internetu. Odporúčame vám preto skontaktovať sa s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa profesionálna laktačná poradkyňa MAMILY zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Toto je kľúčový krok, aby ste sa vedeli zorientovať v tom, či bábätko takto reaguje na to, že by potrebovalo pri dojčení získavať viac mlieka. Niekedy sa totiž častejšie nočné precitanie skutočne spája s tým, že ide o zmenu, ktorá nastala v dôsledku toho, že bábätko potrebuje získavať viac mlieka. V takom prípade sa však typicky k tejto zmene pridávajú aj ďalšie zmeny v správaní bábätka, typicky to, že bábätko nie je spokojné pri dojčení, ku koncu dojčenia sa hnevá, prepína do luku, plače, prípadne sa odmieta znova prisať. Či ide o zmenu, ktorá v prípade vášho bábätka súvisí s tým, že by potrebovalo získavať viac mlieka, môžete odlíšiť spoločne s laktačnou poradkyňou. Ak by bolo potrebné zvýšiť príjem mlieka, v tomto veku už nie je potrebné podávať bábätku umelé mlieko. Okrem toho, že existujú kroky, ako zlepšiť samotné dojčenie a pomôcť tak bábätku získavať viac mlieka z prsníka a tiež kroky, ako zvýšiť tvorbu mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

ak by to naozaj bolo potrebné a nedalo by sa vyššie uvedenými krokmi udržať výlučné dojčenie bábätka, potom namiesto umelej výživy je najlepšou voľbou pre dokrmovanie podávanie kalorických potravín, ktoré uvádzame na konci tohto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Z vášho popisu sa však táto situácia nejaví ako situácia, ktorá by súvisela s nízkym príjmom mlieka zo strany bábätka. Bábätká v tomto veku sa môžu začať budiť v noci častejšie a túto zmenu si všíma toľko rodičov, že sme pre oblasť nočnej starostlivosti o bábätko dojčením spísali tento podrobný článok:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/

v ktorom nájdete podrobné vysvetlenia, ale aj tipy a návody, ako si situáciu s nočnou starostlivosťou o bábätko uľahčiť. Podporu a povzbudenie pri náročnej starostlivosti o bábätko nájdete na podporných skupinách dojčenia:

https://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Hladné bábätko v noci