Nalitá prsa po spontánním potratu

Martina    19.04.2023, 13:34

Dobry den jsem 4/5. den po spontánním potratu ve 14+1 tt. Mám nalitá prsa, bolestivá na dotek. Z prsou po stlačení vytéká spíše čirá tekutina. Našla jsem návod na možnosti zastavení laktace vydaný Vámi a Unipou. Píši ohledně toho, že mi moc odstřikat nic moc nejde. Medikaci bych se ráda vyhnula. Mám trochu obavy, aby se z toho nerozvinul zánět. Děkuji předem za odpověď.

Milá Martina,

dovoľte nám vyjadriť vám našu úprimnú sústrasť. Tak, ako ste sa dočítali v návode na zastavenie tvorby mlieka, ktorý medicínsky tím MAMILY pripravil na základe súčasných poznatkov medicíny založenej na dôkazoch:

https://www.mamila.sk/cz/pre-matky/dojcenie-a/zastavenie-tvorby-mlieka/

v tejto situácii nie je riešením použiť lieky na zastavenie tvorby mlieka, pretože ani pri ich použití sa tvorba mlieka nezastaví rýchlejšie či jednoduchšie. Ľudia majú predstavu, že vďaka týmto liekom sa žena vyhne nepríjemnej fáze naliatych či bolestivých prsníkov, ale tieto lieky nemajú okamžitý nástup účinku a ich účinok sa dostavuje v čase, kedy už najhoršie príznaky tvorby mlieka pominuli. 4 – 5 deň po potrate býva v tomto smere najnáročnejší a dá sa preto predpokladať, že už zajtra sa začnete cítiť lepšie. Tak, ako ste sa dočítali v našich materiáloch, môžete použiť lieky od bolesti, chladivé obklady na prsníky, prípadne obklady z chladených kapustových (zelných) listov. Netrápte sa, ak pre vás nie je jednoduché odstriekať veľké množstvo mlieka, stačí odstriekať do úľavy, menšie množstvo mlieka. Je nepravdepodobné, že by túto situáciu skomplikoval zápal prsníka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nalitá prsa po spontánním potratu