Detské zubné korunky

Anna    21.04.2023, 11:02

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o posúdenie stavu od dr. Lišku, resp. iného zubára z Vášho tímu. Syn 2r4m stále kojený (momentálne v tandeme s 3m dcérou, viacemenej iba na spánky a v noci, cca 4-5x/24h) bral v čase keď mu rástli predné zúbky kvapky Maltofer. Podávali sme mu ich na lyžičke a podľa 3 zubárov, s kt. sme konzultovali jeho rozpadnuté predné zúbky, za to môžu práve tieto kvapky. (Môžete možno šíriť osvetu aj v tom, že bábätkám je ozaj lepšie podávať kvapky Maltofer/iné lieky striekačkou, aby nenastal kontakt so zubami. Možno to niekomu bude nápomocné. My sme o tom, žiaľ, nevedeli, zúbky sa rozpadávali a lekári tlačili na odstavenie.) Dnes mu boli robené na všetkých 4 predných zúbkoch detské stoličky. A opäť odporúčané odstavenie. Chcem sa spýtať, je možné, aby v tomto prípade MM teoreticky nejako škodilo na pozostatky jeho zúbkov alebo na materiál koruniek? Prípadne samotné satie na prsníku môže nejako rozkývať korunky? Jeho prisatie nie je také hlboké, ako keď bol malé bábätko, na prsníku je niekedy v krklomných polohách. Vopred ďakujem za odpoveď.

Milá Anna,

dojčenie má na zúbky pozitívny vplyv. Je smutné, že aj v prípade, že sa uzná, že za poškodenie zúbkov môže iný faktor, „pre istotu“ sa matke odporučí dieťa odstaviť. Hoci odstavenie zúbkom nijako nepomôže, práve naopak: pokračovanie v dojčení znamená ovplyvňovať správnym spôsobom vývoj tvárovej časti lebky a tým aj postavenia zúbkov a to ovplyvňuje zdravie zubov po celý zvyšok života človeka. Materské mlieko navyše má schopnosť remineralizovať poškodené zúbky. Predstavy o škodlivosti dojčenia na zuby vyplývajú najmä z prenášania skúseností z nedojčených detí na dojčené deti. Lenže materské mlieko nie je ako umelé mlieko, ktoré má skutočne schopnosť naleptávať zubnú sklovinu. A dojčenie nie je ako pitie z fľaše, pri ktorom sa mlieko koncentruje pred prednými zúbkami.

V MAMILE sa aj preto snažíme o osvetu v oblasti dojčenia a zubov a časť medicínskeho tímu zložená zo zubných lekárok a lekára dokonca v roku 2020 vydala odborný článok, ktorý sa snaží odbornej verejnosti na Slovensku a v Českej republike poskytnúť informácie, ktoré je možné vyhľadať si aj vo vedeckej literatúre:

https://www.stomateam.cz/cz/obecna-stomatologie/zpusobuje-kojeni-zubni-kaz

Svojich zubných lekárov môžete požiadať o štúdie, ktoré by potvrdzovali, že dojčenie detí do prirodzeného odstavenia je pre ne škodlivé, že sa deti nemajú uspávať dojčením a v neposlednej rade, že dojčenie je negatívny faktor pre zdravie zubov a ústnej dutiny. Takéto štúdie totiž neexistujú. Existujú rôzne štúdie, ktoré pripravili autori (často so stretom záujmov), ktoré vždy veľmi radi citujú médiá a ktoré „potvrdzujú“, že dojčenie má negatívny vplyv na zdravie zúbkov dieťaťa. Napríklad ešte nedávno, v lete 2017 sa k fotografiám dojčenia, najmä k fotografiám starších detí, množili komentáre o tom, ako vraj dojčenie poškodzuje zúbky dieťaťa. Takéto komentáre sa v minulosti neobjavovali v takej frekvencii a ani potom sa už zasa neobjavovali a je pravdepodobné, že dôvodom, pre ktorý sa začali objavovať je štúdia, ktorá v auguste 2017 zaujala viaceré médiá na ktorej nezmyselnosť sme reagovali v tomto článku. Štúdia, v ktorej autorom vyšlo, že popri neumývaní zubov detí zo štúdie, ich konzumácii cukru a kŕmení fľašou do 5 rokov je výsledkom, že za zlý stav chrupu týchto detí mohlo dojčenie. A to napriek tomu, že v samotnej štúdii už drvivá väčšina detí nie je vôbec dojčená. Médiá na celom svete, aj na Slovensku okamžite zverejnili výsledky tejto štúdie ako zásadný dôvod, prečo nedojčiť staršie dieťa a matky na Slovensku dnes znova musia o to viac bojovať o svoju šancu dojčiť staršie deti. Je zaujímavé, ako štúdia podkopávajúca význam dojčenia obletí všetky dôležité médiá po celom svete. Naopak štúdia, ktorá vyšla ešte v januári 2017 a pomenúva zásadný faktor, ktorý začal zhoršovať zdravie zúbkov malých detí, svetové, aj slovenské médiá nezaujala. Štúdia zistila, že až 70 % rodičov netuší, že podávanie príkrmov v kapsičkách má zásadný vplyv na vývoj reči, postavenie zubov a eróziu skloviny detských zúbkov.

Takže, ak vyhodnotíme reálne vedecké informácie, ktoré sa naozaj týkajú dojčených detí: vplyv dojčenia na zuby je pozitívny. Neexistujú žiadne štúdie, ktoré by potvrdzovali opak. Dojčením robíte veľa pre zdravie svojho dieťaťa (aj seba) a dokonca jedna z oblastí zdravia, ktorú práve dojčením podporujete, je práve zdravie zubov. Neprestávajte dojčiť, neznižujte počet dojčení, neobmedzujte dojčenie detí v noci, nemusíte po dojčení v noci čistiť deťom zúbky. Odstavením alebo znížení počtu dojčení či tým, že by ste prestali dojčiť v noci, nemá ako zlepšiť situáciu so zubami. Dojčenie nezhoršuje stav zubov dieťatka. 

Riešením tejto situácie so zúbkami v žiadnom prípadne nemusí a nemá byť ukončenie dojčenia, hoci len nočného dojčenia, pre takéto odporúčanie neexistujú žiadne vedecké dôkazy. Vaše dieťatko nemá pokazené zúbky kvôli tomu, že bolo a je dojčené a dojčenie nezhoršuje stav, v ktorom teraz zúbky sú, práve naopak. Každá matka si predstavuje, že jej dieťatko bude mať zúbky ako perličky a trápia ju vyčítavé pohľady ľudí, ktorí sa dívajú na dieťa vždy, keď sa usmeje a dávajú jej pocítiť, že sa poriadne nestarala. Ale to tak nie je. Ona neurobila nič zlé. Bohužiaľ okrem neopodstatnených výčitiek sa matky v tejto situácii stretávajú s nevedeckými informáciami, na ktoré sme vysvetlenia zakladajúce sa na medicíne založenej na dôkazoch, poskytli už v tejto odpovedi z našej poradne:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=4864

Naozaj sa nemusíte báť, či môžete svoje deti dojčiť v noci. Bradavka pri dojčení smeruje hlboko do horného podnebia dieťaťa a mlieko zuby neomýva. Každopádne materské mlieko ako také navyše nie je kariogénne. Dojčenie nie je príčinou hypoplázie zubnej skloviny, a ak niečo dojčenie či materské mlieko robí, tak je to zabíjanie baktérií zubného kazu, remineralizácia a odstraňovanie bolesti Ak dieťatko predčasne a zbytočne kvôli zúbkom odstaví, tak to bude len horšie nehovoriac o tom, čo to bude pre jeho noci znamenať. Nočné odstavenie ani žiadne iné odstavenie nepomôže v tom, aby sa kazenie zúbkov zastavilo.

Dojčenie je pre deti tohto veku veľmi dôležité. Uistenie a pocit bezpečia, ktorý deti zažívajú vďaka dojčeniu v noci a pri zaspávaní, sú veľmi dôležité pre budovanie ich bazálnej dôvery vo vzťahy a v ľudí.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Detské zubné korunky