Kombinované kŕmenie

Nina    24.04.2023, 12:34

Dobrý deň, od pôrodu mám málo mlieka a tak museli moju dcéru (teraz má 2,5 týždňa) už v pôrodnici dokrmovať UM (Sunar HA1). Stále sa snažím si ju prikladať, ale odo mňa má mlieka máličko, takže stále dokrmujeme. Keď si skúšam odsať, aby som videla množstvo, niekedy odsajem 20ml, niekedy 60ml, ale väčšinou je to cca tých 20ml. Dcérka ani dlho nevydrží byť na prsníku a po pár minútach ma už aj bolia bradavky, takže si ju prikladám najmä kvôli kontaktu. Skúšam ju dojčiť aj v zavinovačke (viem, že tak by sa dojčiť nemalo), aj mimo nej - ale vtedy je hrozne nepokojná a robí mi problém si ju prisať. Chcela by som najmä zvýšiť tvorbu materského mlieka, aby som jej ho mohla aspoň odsávať, keď už aj nechce priamo z prsníka, ale neviem ako na to. Pijem čaj, aj beriem tabletky (benedikt, senovka) na podporu laktácie, ale nepomáha to, množstvo mlieka sa mi nezvyšuje. Viete mi poradiť, ako na to a či je to ešte vôbec možné? Ďakujem

Milá Nina,

v tejto situácii je kľúčové urobiť kroky pre zvýšenie tvorby mlieka a najmä pre zvýšenie príjmu mlieka zo strany bábätka, pretože tento krok je kľúčový a často sa preskakuje. Vaše bábätko je ešte maličké a existuje viacero krokov, ktorými mu môžete pomôcť situáciu významne zlepšiť, postupne odstrániť dokrmovanie a vrátiť sa k výlučnému dojčeniu. Tieto kroky vám môže ukázať v osobnom kontakte profesionálna laktačná poradkyňa MAMILY:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Toto vám dá nástroj, ako vyhodnotiť, či vaše bábätko pilo a či vypilo dostatok mlieka. Nebudete tak musieť odhadovať množstvo mlieka odsávaním. Odsávačka získava mlieko z prsníka úplne odlišným spôsobom, než bábätko, keď sa dojčí. Aj preto odsávanie nemá výpovednú hodnotu o dojčení. Nevypovedá o tom, koľko mlieka bábätko dokáže získať z prsníka. Správne prisaté bábätko dokáže získať z prsníka omnoho viac mlieka než odsávačka, preto to, že niekedy odsajete 20 mililitrov neznamená, že toľko mlieka v tom čase získa bábätko z prsníka, ak by sa dojčilo.

A ak bude bábätko získavať z prsníka dostatok mlieka, zníži sa jeho miera nespokojnosti na prsníku a bábätko bude čoraz spokojnejšie pri dojčení. Je možné, že teraz sa je ochotné prisať len v prípade, že sa s dojčením spoja aj ďalšie podnety, napríklad zavinutie. Súčasne však zavinutie do zavinovačky spôsobuje, že bábätko sa pri dojčení musí zabárať do prsníka noštekom a jeho prisatie je plytké (je mu vidieť kútik a pery). Takéto prisatie poškodzuje tkanivo bradaviek a preto môžete pociťovať bolesť. Súčasne znemožňuje bábätku získavať taký tok mlieka, aký by mu vyhovoval a preto sa môže krútiť, hnevať, púšťať sa prsníka a opätovne sa prisávať, plakať. Okrem toho, že bábätko pri takomto prisatí nedokáže regulovať tok mlieka, môže vnímať aj samotné prehĺtanie mlieka ako nepríjemné: pokúste sa prehltnúť s predklonenou hlavou. Laktačná poradkyňa vám preto ukáže kroky, ako zlepšiť prisatie bábätka a ako maximálne zvýšiť jeho príjem mlieka pri dojčení, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. S poradkyňou má zmysel sa stretnúť aj preto, že ak je skutočne potrebné zlepšiť dojčenie, potom nestačí len zvýšiť tvorbu mlieka – akýmikoľvek prostriedkami by ste tvorbu mlieka zvyšovali. Z hľadiska zvýšenia tvorby mlieka odporúčame pre zvýšenie tvorby mlieka urobiť aj ďalšie kroky. Pretože cieľom nie je len zvýšiť tvorbu mlieka, ale zlepšiť dojčenie. A pre zlepšenie dojčenia nestačí zvýšiť tvorbu mlieka a pokračovať v dojčení bez krokov pre zlepšenie dojčenia. Toto je jeden z dôvodov, pre ktorý, ak sa bábätko začne dokrmovať a žene sa neukážu kroky, ako zlepšiť dojčenie, často sa dokrmovania nedokáže zbaviť a naopak dokrmuje bábätko čoraz väčšími množstvami mlieka a bábätko je nespokojné, až začne prsník odmietať úplne.

Odporúčame vám preto s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY urobiť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka a pri správnom prisatí sa nepoškodzuje tkanivo bradaviek, čo je príčinou bolesti. Ak by to bolo potrebné, je možné, že v tejto situácii vám poradkyňa odporučí aj spôsoby, ako teraz boľavé bradavky preliečiť. Laktačná poradkyňa skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Ak by bábätko skutočne potrebovalo dokrmovanie, je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

3) V tejto situácii je dôležité zvyšovať tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Spoločne s laktačnou poradkyňou vyhodnoťte, či užívate dostatočnú dávku prostriedkov pre zvýšenie tvorby mlieka.

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a potom ho dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku, ak by to bolo potrebné. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kombinované kŕmenie