Letrozol a kojenie

Alexandra    01.05.2023, 08:54

Dobrý deň, mám polycystické vaječníky aj prvú dcéru sme "urobili" za pomoci liečby utrogestanom a letrozol na stimulaciu ovulacie, a teraz zvažujeme druhe ale dceru stale kojim - pred spanim (na obed a vecer) plus pocas noci ked sa zobudi (3-5krat). ked je chora a teplotuje tak kojim na poziadanie. Dcera ma o mesiac 2roky. Je prosim bezpecna liecba s utrogestanom a letrozolom v spojeni s kojenim? Nemoze to dcere ublizit? Dakujem.

Milá Alexandra,

z hľadiska dojčenia Utrogestan nepredstavuje žiaden problém. Tento hormón sa prirodzene nachádza v materskom mlieku a užívaním tohto lieku nebudete zvyšovať hladinu progesterónu v materskom mlieku. Navyše Utrogestan budete užívať tak, aby dopĺňal hladinu progesterónu vo vašom tele na takú, akú by ste mali prirodzene vo fáze po ovulácii a potom počas tehotenstva mať, teda bude navodzovať stav, ktorý je prirodzený pre každú ženu v druhej fáze cyklu a v tehotenstve.

Ak by bol vašou jedinou možnosťou pre stimuláciu ovulácie letrozol, pri jeho užívaní nesmiete dojčiť. Preto odporúčame s vaším lekárom či lekárkou prekonzultovať možnosť vyskúšať na stimuláciu ovulácie najskôr liek Clostilbegyt, ktorý z hľadiska dojčenia nepredstavuje žiaden problém. Tento liek sa síce často nesprávne považuje za nekompatibilný s dojčením, ale po prvé je potrebné si uvedomiť, že výrazne a zásadne znižuje tvorbu mlieka (do tej miery, že je prakticky nulová a mimochodom, tento istý efekt bude mať aj Utrogestan), takže dieťa nebude získavať žiadne liečivo, aj keby sa v materskom mlieku priamo nachádzalo a po druhé tento liek prechádza do materského mlieka v stopových zanedbateľných množstvách z viacerých dôvodov, ktoré súvisia s farmakoinetikou liečiva. Takže pre bábätko nepredstavuje žiadny problém.

Dojčenie je pre vaše dieťatko naďalej dôležité:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/dlhodobe-dojcenie/

preto má zmysel najskôr vyskúšať možnosti, ktoré by sa dali realizovať popri udržaní dojčenia. Preštudujte si aj toto vysvetlenie:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Letrozol a kojenie