Kojení jen z jednoho prsu

Romana    05.05.2023, 14:57

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je možné dítě kojit pouze z jednoho prsů hned od narození?Momentalne jsem v 31 tydnu tehotenstvi. Nechci davat umele mleko ale bojim ze to jinak nepujde. Mám zavedené prsni implantaty a jedno z prsou bylo touto operaci poškozeno a je velmi bolavé při jakemkoliv doteku,takže si neumím představit kojení ani odtrikavani z tohoto prsu. Můžete mi prosím poradit co s touto situaci dělat a jak tedy nejlépe postupovat?Musím v případě kojení z jednoho prsa odstrikavat mléko z toho druhého nebo stačí jen druhé prso ignorovat? Vážně moc bych si přála kojit, ale bojím se že ta bolest v jednom prsu me od toho nakonec odradí,proto žádám o radu. Děkuji moc za odpoved a vaši krásnou stránku plnou informací.

Milá Romano,

ak sa rozhodnete dojčiť len z jedného prsníka, toto je možné a z poškodeného prsníka jednoducho nebudete bábätko dojčiť. Je možné aj dlhodobé dojčenie z jedného prsníka a teda v tejto situácii niet pochýb, že dojčiť budete môcť, minimálne z jedného prsníka určite. Dá sa očakávať, že pri dojčení z jedného prsníka bude druhý prsník menší, tento rozdiel je však možné zakryť rôznymi napr. silikónovými vložkami do podprsenky. Po skončení dojčenia sa rozdielna veľkosť prsníkov stratí. Tvorba mlieka sa pri dojčení len z jedného prsníka, v tom druhom prsníku zastaví a nemusíte preto nič zvlášť urobiť. Kľúčové je to, z ktorého prsníka sa bude mlieko odoberať.

Počas tehotenstva nie je možné toto nijako ovplyvniť, preto počkajte do pôrodu a potom vyskúšajte, či by nebolo možné dojčenie z poškodeného prsníka. Má zmysel aspoň to vyskúšať, pretože dojčenie z oboch prsníkov je praktické a navyše by ste sa vyhli nepríjemnému naliatiu prsníka, z ktorého píšete, že sa obávate, či bude možné dojčiť kvôli bolesti.

Má tiež zmysel urobiť kroky, ktoré by pomohli bábätku pri prisávaní sa na oba prsníky v tom, aby jeho prisatie bolo čo najlepšie. Správne prisatie je totiž okrem iného prevenciou bolesti prsníkov a bradaviek pri dojčení. Pripravte sa na dojčenie už v tehotenstve, nájdite si v našom zozname profesionálnych laktačných poradkýň:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

svoju poradkyňu, ktorá by sa s vami mohla stretnúť ešte pred pôrodom, aby ste prešli kroky, ktoré by pomohli tomu, aby dojčenie začalo čo najlepšie a bezbolestne.

Po pôrode sa každej žene prirodzene približne na  3 – 4 deň začne zvyšovať tvorba mlieka a tento proces môže byť v prípade, že sa z prsníka neodoberá mlieko, bolestivý a nepríjemný, môže sa spájať s opuchom prsníka, jeho začervenaním. Aj preto má zmysel vyskúšať, či by nebolo zvládnuteľné dojčenie aj z poškodeného prsníka. Ak by to nebolo reálne a potrebovali by ste prestať z tohto prsníka dojčiť, neprisávajte k nemu bábätko. Dá sa očakávať, že zažijete pocity naliatia tohto prsníka, ktoré môžu byť nepríjemné. Tieto pocity by ste však zažili, či by ste sa rozhodli nedojčiť vôbec, zo žiadneho prsníka, alebo nedojčiť len z jedného prsníka. Toto naliatie sprevádza proces znižovania tvorby mlieka a zastavovania tvorby mlieka. Proces zastavenia tvorby mlieka v poškodenom prsníku neurýchli použitie liekov na zastavenie laktácie (ktoré by navyše postupne znížili tvorbu mlieka v oboch prsníkoch, navyše majú potenciálne vážne vedľajšie účinky). Lieky na zastavenie laktácie nepomôžu tomu, aby sa tvorba mlieka zastavila rýchlejšie, či menej bolestivo. Naliatie prsníka spojené so znižovaním tvorby mlieka v tomto prsníku, trvá 24, maximálne 48 hodín, počas ktorých vám môžu priniesť úľavu lieky od bolesti, studené obklady a zelené kapustové (zelné) listy, ktoré by ste si prikladali na prsník. Môže vám tiež pomôcť odstriekavanie tohto mlieka do úľavy. Nemusíte sa obávať, že ak si budete odstriekavať mlieko do úľavy, predĺži to proces zastavovania tvorby mlieka v tomto prsníku. Môžete vyskúšať ručné odstriekavanie, ktoré pre vás môže byť menej bolestivé, alebo odsávanie odsávačkou a použiť potom to, čo bude pre vás zvládnuteľné.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojení jen z jednoho prsu