Zaspavanie na prsniku

Veronika    26.07.2023, 16:48

Dobry den,mam doma takmer tyzdnove babatko.Hned po porode sa krasne prisalo,odvtedy dojcime na poziadanie.Problem je ten,ze hned po prebudeni hlada prsnik,dostane ho a okamzite zase zaspava.Ked ju dam odgrgnut,preberie sa a znova hlada prsnik,tak ho znova dostane a znova to iste-zaspi,pri pokuse odgrgnut bud zaspi alebo hlada prsnik.Ak zaspi,prelozim ju do postielky a po niekolkych minutach sa preberie a znova ten isty scenar,pripadne dostane dudlik,nakolko cuckanie prsnikov je bolestive. Co robit,aby hned nezaspala a krasne sa nakojila a potom zas kludne spala?

Milá Veronika,

bábätká v tomto veku väčšinou na prsníku zaspávajú, keď tok mlieka na prsníku poklesne. To, čo je dôležité je, aby sa pred tým, než bábätko zaspí, dostatočne napilo materského mlieka a tiež to, aby nepoškodzovalo pri dojčení bradavky a nespôsobovalo tak bolesť. Keďže vaše krátko po ponúknutí prsníka znova zaspáva a popisujete tiež, že vás bolia bradavky, tieto fakty sú dostatočným dôvodom na to, aby ste skontrolovali dojčenie spoločne s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY a podnikli kroky pre zlepšenie situácie. Vo vašej situácii by vám najviac pomohlo, keby ste sa obrátili na niektorú z našich laktačných poradkýň:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa profesionálna laktačná poradkyňa MAMILY zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Na týchto videách sa tiež naučíte poznať, či bábätko skutočne dobre papá a pije mlieko a ešte efektívnejšie je, ak sa toto naučíte rozpoznať v osobnom kontakte s laktačnou poradkyňou. Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva, pretože správne prisatie ovplyvňuje to, koľko mlieka získa dieťa pri dojčení a tiež ovplyvňuje to, či matka pociťuje dojčenie ako bolestivé:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

S týmto vám môže pomôcť poradkyňa pri dojčení, prípadne skúste podľa obrázkov použiť priečnu polohu. V každom prípade, výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Pozrite si aj fotky správneho prisatia: 

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Laktačná poradkyňa skontroluje aj podjazykovú uzdičku bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tejto situácie a zlepšiť prisatie bábätka. Je však pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc. Je možné, že pre vyriešenie situácie s bolestivými bradavkami bude potrebné urobiť ešte ďalšie kroky, v takom prípade postupujte podľa odporúčaní poradkyne. Odstránenie bolesti je kľúčové aj preto, aby ste sa nemuseli utiekať k nahrádzaniu satia na prsníku za satie na cumlíku. Pretože používanie cumlíka celú situáciu spätne zhoršuje. Cumlík učí bábätko používať pri satí odlišné svaly než tie, ktoré používa pri dojčení a učí ho prisávať sa plytko. Tieto fakty spätne poškodzujú bradavky pri dojčení a spôsobujú ďalšiu bolesť. Prejdite s laktačnou poradkyňou preto aj kroky, ako nahradiť používanie cumlíka za iné spôsoby starostlivosti, kým sa nepodarí vyliečiť bradavky natoľko, aby vás dojčenie nebolelo. Pri maličkom bábätku je pravdepodobné, že sa to podarí pomerne rýchlo, dokonca mnohé ženy už pri nácviku správneho prisatia zistia, že pred tým bolestivé dojčenie sa zmenilo na bezbolestné.

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Aj bábätko, ktoré bude získavať dostatok mlieka, sa môže chcieť dojčiť často alebo dlho. Dojčenie totiž nemá len výživovú funkciu, uspávanie je preto jednou z dôležitých funkcií dojčenia. A aj keď bude bábätko staršie, zostane dojčenie výborným spôsobom, ako ho uspať. A keď podrastie, tak sa samo od seba naučí zaspávať bez pomoci. To dokážu všetky deti, ak ich do samostatného zaspávania netlačíme. Nie je teda potrebné sa snažiť, aby dieťa dokázalo zaspávať bez dojčenia. Raz to bude zvládať úplne samo aj bez našej snahy ho to naučiť. A do toho času práve dojčenie a uspávanie na prsníku nesmierne zjednodušuje nočnú i dennú starostlivosť o bábätká.

Navyše, bábätko, ktoré položíte do postieľky, sa pravdepodobne skoro zobudí – preto môže pomôcť, ak ho budete počas spánku nosiť v nejakom nosiči, pretože potom bude spať lepšie a nezobudí sa tým, že sa ho snažíte položiť. Pre mnohé bábätká môže byť samostatné hodinové spanie v postieľke nereálny cieľ. Niektoré bábätká zobudí aj preloženie do postieľky a potom sú opäť hore a toto celé sa opakuje, a tým pádom ukladanie na spánok trvá veľmi dlhú dobu alebo bábätko vôbec nespí. Preto mnohým ženám napríklad pomáha aj to, ak dojčia bábätko po ležiačky na posteli a po zaspatí už s ním nehýbu.

Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky. Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zaspavanie na prsniku