Krátke dojčenie

Juli    26.07.2023, 16:56

Dobrý deň, Bábätko má 15 dní, výlučne kojím. Pri prvej kontrole u pediatricky na štvrtý deň po prepustení malo nárast váhy 250g (za 4dni). Na druhej kontrole bol prírastok len 120g (za ďalších 8 dní). Pani doktorka povedala že to je spodná hranica prírastku a odporučila mi kojiť minimálne 8x denne aspoň 40 minút. Kojím vždy na žiadosť bábätka okolo 10x denne. V noci sa budí po štyroch hodinách samo, cez deň častejšie. Problém je, že z každého prsníka kojím 5 maximálne 10 minút. Potom dieťa zaspáva. Čiže dojčím maximálne 20 minút, zväčša 10-15. Doteraz som bola kľudná, prisatie a pitie bábätka sa mi zdalo správne. Dieťa neplače, vyzerá spokojne, po nakojeni buď spi (v noci) alebo bdie a spokojne leží aj hodinu a pól. Nemám pocit, že by bolo nespokojne. Neviem dosiahnuť aby pilo dlhšie ako 15 minút. Skúsila som odstriekavať ale po piatich minútach nemám už mlieko a je zo bolestivé. Je možné, ze mám malo mlieka a preto dieťa priskoro zaspáva? Ďakujem za odpoveď

Milá Juli,

bábätká v tomto veku väčšinou na prsníku zaspávajú, keď tok mlieka na prsníku poklesne. To, čo je dôležité je, aby sa pred tým, než bábätko zaspí, dostatočne napilo materského mlieka. Odstriekavanie mlieka nemá výpovednú hodnotu o tom, koľko mlieka vypije bábätko pri dojčení z prsníka. Je možné, aby ste neodstriekali žiadne mlieko alebo len málo mlieka a je možné, aby ste vnímali odstriekavanie ako bolestivé. To, či bábätko skutočne na prsníku pije a či pije dostatočne vám odporúčame v tejto situácii skontrolovať spoločne s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY, s ktorou súčasne môžete podniknúť kroky pre zvýšenie príjmu mlieka, ak by sa ukázalo, že je to potrebné. Nejde o čas, ktorý bábätko strávi na prsníku, ide o to, aby počas tohto času pilo a získavalo mlieko z prsníka. Preto vám odporúčame čo najskôr sa obrátiť na niektorú z profesionálnych laktačných poradkýň MAMILY:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa profesionálna laktačná poradkyňa MAMILY zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Na týchto videách sa tiež naučíte poznať, či bábätko skutočne dobre papá a pije mlieko a ešte efektívnejšie je, ak sa toto naučíte rozpoznať v osobnom kontakte s laktačnou poradkyňou. Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva, pretože správne prisatie ovplyvňuje to, koľko mlieka získa dieťa pri dojčení a tiež ovplyvňuje to, či matka pociťuje dojčenie ako bolestivé:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

S týmto vám môže pomôcť poradkyňa pri dojčení, prípadne skúste podľa obrázkov použiť priečnu polohu. V každom prípade, výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Pozrite si aj fotky správneho prisatia: 

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Laktačná poradkyňa skontroluje aj podjazykovú uzdičku bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tejto situácie a zlepšiť prisatie bábätka. Je však pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc.

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať.

Po tom, čo vyhodnotíte výdatnosť dojčenia s laktačnou poradkyňou, sa dohodnete, ako ďalej postupovať, či je v tejto situácii potrebné urobiť aj ďalšie kroky, napríklad zvýšiť tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Krátke dojčenie