Dojčenie a rast zubov

Alexandra    27.07.2023, 16:43

Dobrý deň, Mám 3-mesačné bábätko. Od 5-týždňov sa trápime s dojčenským štrajkom, ktorý už bol veľmi intenzívny a dodrziavanie všetkých bodov z protokolu zlyhalo. Dôvodom bola tuhá a krátka podjazyková uzdička a pod hornou perou, ktoré sme dali pred dva a pol týždňami nastrihnúť. Odvtedy sa dojčenie postupne rapídne zlepšovalo aj keď mierny štrajk je stále prítomný. Boli sme v kontakte s laktacnou poradkyňou a naďalej bábätko nosím koza na kozu, spí s nami a v prípade odmietania prsníka ju dojčím v nosiči pri hojdani. Chcela by som sa však opýtať, aky vplyv má rast zubov na odmietanie prsníka, keďže odpoved som tu nikde nenašla. Mojej dcérke sa totiž prerezavajú horné dvojky a je dosť nervózna a podráždená. Veľmi slintá a má často v ústach ručičku. Niekedy, keď je veľmi nervózna jej ponúknem prsník, ale keď sa prisaje, tak niekedy ani nevyskúša a hneď si pchá do úst ručičku, ktoru však necucká, ale hryzie. Vlastne si ju necucká nikdy, len hryzie. Môže rast zúbkov spôsobovať diskomfort pri dojčení a teda aj zhoršovať štrajk? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Milá Alexandra,

v prípade, že bábätko reaguje na tok mlieka nespokojnosťou, odpájaním sa od prsníka, opätovným prisávaním a hnevaním sa, je veľmi dôležité, že ste postupovali podľa týchto informácií:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

a pritom ste boli v kontakte s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY, aby ste získali na mieru šité odporúčania a tiež podporu a povzbudenie. Pokračujte v tom ďalej, neostávajte v tejto situácii sama, aby ste mohli získať ďalšie odpovede na otázky, ktoré sa ešte na tejto ceste objavia.

Mnohé prejavy štrajku sa vytrácajú postupne a môžu v určitej miere pretrvávať dlhšiu dobu po tom, čo sa začne situácia zlepšovať. Je možné, že obdobia, kedy bábätko je nespokojné ešte aj z iných dôvodov, medzi ktoré môže patriť aj rast zúbkov, bude aj situácia s dojčením znova prechodne komplikovanejšia. V takýchto situáciách má zmysel pokračovať vo zvyšovaní toku mlieka pri dojčení a v krokoch, ktoré pomáhajú bábätku prekonávať štrajk: intenzívny fyzický kontakt, spojenie dojčenia s nosením, chôdzou, hojdaním, ponúkanie prsníka v polospánku, pri zobúdzaní, zaspávaní, spoločnom kúpeli atď. Obráťte sa v takýchto situáciách na vašu laktačnú poradkyňu, ktorá vašu situáciu dobre pozná a spoločne hľadajte, aké kroky by pomohli túto situáciu teraz zlepšiť.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie a rast zubov