Môže sa jesť prosciutto a saláma počas dojčenia?

Barbora    04.08.2023, 16:43

Dobrý deň, Ešte stále dojčím 1 ročného synčeka, potraviny zvláda dobre, nič ho nenafukuje ani nemá tráviace problémy, no viem, že sa prosciutto a saláma jesť nesmie počas tehotenstva a tak som sa im vyhýbala aj pri dojčení. Je naďalej nutné vyhýbať sa im? Idem mi hlavne o tepelne neupravené prosciutto a salámu, budeme na oslave kde budú podávané. Vopred ďakujem za Vašu odpoveď.

Milá Barbora,

situácia v období dojčenia nie je taká istá ako v období tehotenstva. Potenciálne parazity, ktoré spôsobujú obavy ľudí pri jedení nedostatočne tepelne upraveného mäsa, sa nemajú ako dostať do materského mlieka. Konzumácia prosciutto a salámy je teda otázka vášho vlastného rozhodnutia, či chcete tieto potraviny konzumovať bez ohľadu na dojčenie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Môže sa jesť prosciutto a saláma počas dojčenia?