Dojcenie a vyprazdnovanie sa

Katarína    07.08.2023, 15:22

DOBRY den,mam 5mes.vnucku plne dojčenu.Problem je ,že mala kolíky a dcéra používala/va rektalnu rúrku. Vnučka sa bez toho už nevyprazdni. Prosím Vás o radu ,ako dosiahnuť vyprázdňovanie bez rektalnej rúrky Ďakujem

Dobrý deň,

v našej spoločnosti sa prejavy správania bábätiek veľmi často dezinterpretujú. Často sa vyhodnotí plač bábätka, jeho nespokojnosť, priťahovanie nožičiek, červenenie v tváričke ako bolesť bruška, "kolika". "Kolika" je typickým príkladom diagnózy, ktorá sa často určí bábätkám, ktoré v skutočnosti neplačú kvôli bolestiam bruška, ale správajú sa tak, že to vyzerá, ako keby ich bruško bolelo. Existuje však mnoho štúdií, ktoré jednoznačne dokazujú, že príčinou správania bábätka, ktoré sa vyhodnocuje ako „kolika“, ako „boľavé bruško“ sú príčiny súvisiace s potrebou zlepšiť dojčenie alebo príčiny, ktoré súvisia s nedostatkom fyzického kontaktu bábätka s telom matky počas dňa a noci, čo spôsobuje nesprávne regulované fyziologické funkcie bábätka. Odporúčame pre vašu vnučku teda, aby sa jej rodičia skontaktovať s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste spoločne vyhodnotili dojčenie a naučili sa rozlíšiť pitie bábätka a vedeli posúdiť, či bábätko pilo dostatočne výdatne. Niekedy totiž skutočne prejavy, ktoré človek vyhodnotí ako boľavé bruško, súvisia s dojčením a je možné ich zmeniť zlepšením dojčenia. Ak by to tak nebolo, bolo by dobré vyhodnotiť správanie bábätka a pokúsiť sa zvýšiť fyzický kontakt bábätka s vami, vysvetlíte si s poradkyňou súvislosti medzi dojčením a spánkom, zaspávaním. Toto bývajú najčastejšie príčiny, keď sa situácia nesprávne vyhodnocuje ako problém s trávením. Pretože stolica dojčeného bábätka za normálnych okolností nebýva formovaná a teda býva tekutá. Bábätká nemajú zápchu. Tekutá stolica nepredstavuje problém pre jej vytlačenie. Pri plači bábätka, ktorý súvisí s inými príčinami, než s bruškom, sa často paradoxne deje to, že ak sa bábätku pomôže vyprázdniť s rektálnou rúrkou alebo teplomerom, tak sa na chvíľu upokojí. To často vedieť k pravidelnému používaniu rektálnej rúrky. Rektálna rúrka je však návyková, keďže oslabuje prirodzenú funkciu zvieračov konečníka a potom bábätko skutočne pri jej pravidelnom používaní môže mať problém sa vykakať. Odporúčame preto čo najskôr ju prestať používať a začať túto situáciu riešiť s laktačnou poradkyňou.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie a vyprazdnovanie sa