Kŕmenie a dokrmovanie

Dominika    07.08.2023, 19:11

Dobrý deň, synčeka 4 tyždne kŕmím odsávaným materským mliekom a prípadne dokrmujem nutrilonom. Rada by som ho dojčila, no aj napriek opakovanému skúšaniu sa nevie prisať, mlieko teda odsávam a dávam mu ho cez fľašu. Mám však z oboch prsníkov vždy max 70ml. Počas kŕmenia je zväčša nepokojný, hýbe rukami a nohami a mlieko mu tečie a plače. Občas aj mlieko vyvráti. Kŕmim ho vo zvýšenej polohe. Prosím o radu ako zvýšiť objem mlieka a prípadne ako docieliť pokojné kŕmenie. (Mám hypotyreozu a beriem Euthyrox a železo) Ďakujem za odpoveď

Milá Dominika,

táto situácia nesúvisí s tým, že užívate lieky, ktorými si dopĺňate hladinu hormónov štítnej žľazy na takú, akú majú ľudia s normálnou funkciou štítnej žľazy. Nesúvisí ani s vaším užívaním železa. Odporúčame vám urobiť tieto kroky:

1) Skontrolujte odsávačku, či problém nie je v nej - po 4 týždňoch odsávania sa mohlo s odsávačkou stať niečo, čo spôsobuje, že neodsáva dostatočne dobre.

2) Ďalej môžete skúsiť po odsávaní odsávačkou doodstriekať mlieko ručne, niektoré ženy takto získajú ešte pomerne veľké množstvo mlieka.

3) Skontrolujte, či ste nezačali užívať nejaké lieky, ktoré spôsobujú zníženie tvorby mlieka - hormonálna antikoncepcia (aj vnútromaternicové teliesko s obsahom hormónov), antihistaminiká, niektoré lieky proti kašľu, ktoré obsahujú pseudoefedrín, niektoré ďalšie lieky.

4) Môžete skúšať bábätko prisať k prsníku, pretože sú bábätká, ktoré sa prisajú aj po veľmi dlhej dobe, nielen po mesiaci, máme skúsenosti s mnohými bábätkami, ktoré sa práve v tomto období začali prisávať a to aj v prípade, že boli kŕmené len fľašou. Má zmysel to skúšať. Skúste nájsť laktačnú poradkyňu, ktorá by mala dostatočné zručnosti na to, aby vám s prisatím pomohla - stálo by to za to skúšať:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne prejdete kroky, ktoré odporúčame v tejto situácii pre zvýšenie šance, aby sa bábätko začalo prisávať k prsníku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/neprisava-sa/

Medzi tieto kroky patrí aj kŕmenie bábätka pohárikom v čase, kým sa nezačne prisávať. Pri takomto kŕmení bábätko omnoho lepšie reguluje tok mlieka, ktorý pije a je možné, že bude spokojnejšie pri kŕmení. To, že bábätko vygrcká určité množstvo mlieka samo o seba nepredstavuje problém:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/reflux-grckanie/

S laktačnou poradkyňou MAMILY by ste sa tiež mohli porozprávať o tom, ako zvýšiť tvorbu mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kŕmenie a dokrmovanie