Nepravidelnosť cyklu a dojčenie

Monika    14.08.2023, 16:32

Dobrý deň želám. Rada by som sa informovala o vplyve dojčenia (s nim spojených hormónov) na menštruačný cyklus. Cyklus som dostala pred mesiacom prvýkrát po 14m dojčenia. Momentálne mi mešká 4 dni. Pred tehotenstvami som mala cyklus ako hodinky. Po prvom pôrode, kedy sa mi nepodarilo dojčiť, som mala pravidelný cyklus od 600nedeli. Meškal maximálne deň. Preto som teraz trochu zmätená, nikdy som takéto meškanie (okrem tehotenstiev) nemala… tehotná teraz nie som určite Rada by som vedela, či dojčenie môže mať vplyv na rozhádzanie cyklu, a či mám pri dojčení rátať s možnými skokmi v cykle. Ďakujem.

Milá Monika,

nemusíte sa obávať, to, čo prežívate, je normálne a táto situácia nie je spôsobená dojčením. Dojčiace matky dostávajú menštruáciu priemerne okolo 14 - 17 mesiacov po pôrode, ale rozpätie je veľmi široké smerom nahor aj nadol. A je veľmi typické, že prvé tri menštruačné cykly bývajú rôznym spôsobom odlišné od tých, na ktoré sú ženy bežne zvyknuté. Z hľadiska dojčenia jediný hormón, ktorý vplýva na plodnosť, je prolaktín. Je dôležité z hľadiska plodnosti vedieť, že hladiny prolaktínu približne po roku po pôrode sa za fyziologických okolností nijako zásadne nelíšia u ženy, ktorá dojčí od tých, ktoré má žena, ktorá nedojčí. To je aj dôvod, pre ktorý väčšinou neskôr po roku ženy typicky dostávajú naspäť menštruáciu. Dojčenie už nijakým spôsobom plodnosť neovplyvňuje, nie je teda pravda, že „hormóny sú ovplyvnené dojčením“.

Nie je teda možné vylúčiť, že aj niektoré ďalšie cykly môžu byť nepravidelné. Môže byť pre vás tiež zaujímavé, že aj dojčiace ženy môžu sledovať svoje znaky plodnosti, vďaka čomu môžu presne rozumieť tomu, čo sa v ich cykloch deje. Preštudujte si napríklad viac o tejto metóde: www.plodar.sk, ktorá s vysokou spoľahlivosťou pomáha určovať plodné, neplodné dni a stanoviť približný deň ovulácie (a od toho sa odvíja to, kedy príde menštruácia, pretože ak mešká menštruácia 4 dni, deje sa to preto, že ovulácia meškala). Vďaka tejto metóde budete tiež mať možnosť využiť jej časť, ktorá sa týka tzv. NaProTECHNOLOGY – reprodukčnej restoratívnej medicíny, v ktorej získate vďaka svojim pozorovaniam presné informácie o vašom zdravotnom stave. Naša plodnosť je totiž odrazom nášho zdravia.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nepravidelnosť cyklu a dojčenie