Chiropraktik a dojcenie, seknutie v krizoch

Natalia    14.08.2023, 16:13

Dobry den, mam 4,5 mesacneho syna a kojim. V piatok ma seklo a mala som velke bolesti a na 155 povedali, ze mozem len paralen 3 x denne a magnezkum. To iste mi odporucila aj moja obvodna doktorka. Mam vyosenu postavu z toho seknutia a potrebujem ist k chiropraktikovi lebo sa neviem narovnat. Hovoril mi v telefone, ze sa mozu tym uvolnit hormony do mlieka. Ale, xe to bysa mohlo stat aj pri bolesti a liekoch. Co to prosim znamena pre mna a moje dieta? Ze sa moze menej tvorit mlieko ? Idem k nemu vo stvrtok. Mozem ist k chiropraktikovi nech ma napravi alebo to nejak moze ohrozit tvorbu mlieka? Dakujem

Milá Natália,

môžete absolvovať potrebnú liečbu a aj ošetrenie u potrebných odborníkov. Dojčiace ženy sú často nezmyselne nútené voliť si medzi dojčením či svojím zdravím. Pri dojčení je možné použiť širokú paletu liekov proti bolesti a ďalšie lieky, ktoré by bolo potrebné vo vašej situácii použiť. Môžete použiť aj Paralen (v dávkovaní, v akom by ho užívali iní dospelí ľudia) a magnézium. Ale môžete dostať aj ďalšie lieky. Mnohé z nich už v minulosti medicínsky tím MAMILY zodpovedal v poradni dojčenia, môžete si ich vyhľadať tu: https://www.mamila.sk/sk/hladat/. Preštudujte si aj tento článok podrobne vysvetľujúci, prečo môžete pri dojčení použiť také lieky, aké by na pohotovosti, či u obvodnej lekárky dostal akýkoľvek iný človek s takýmto zdravotným problémom:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/

Rovnako popri dojčení môžete absolvovať ošetrenie u chiropraktika. Neexistujú žiadne hormóny, ktoré sa „uvoľnia do mlieka“ v dôsledku ošetrenia u chiropraktika. Jediný hormón, ktorý súvisí s dojčením, je prolaktín a jeho hladina postupne v ďalších mesiacoch po pôrode klesá. Ošetrenie u chiropraktika nevyprovokuje nástup menštruačného cyklu, nehovoriac o tom, že ženy môžu dojčiť a dojčia aj po tom, čo sa im vráti menštruačný cyklus. Napriek tomu, že žena má počas cyklu vysokú hladinu estrogénu alebo progesterónu, tieto hormóny „nejdú do mlieka“. Ak by to tak bolo, dojčené dievčatká by kopírovali menštruačný cyklus svojich matiek a to sa nedeje. Nie je jednoduché domyslieť, aké hormóny by sa mali po ošetrení u chiropraktika uvoľniť do mlieka. Ak tým niekto myslel stresové hormóny, znova je potrebné pozrieť sa na túto problematiku vo svetle vedeckých poznatkov, nie len osobných názorov a predstáv o tom, ako funguje dojčenie. Stresové hormóny majú  veľmi krátky eliminačný polčas. To znamená, že sa nestihnú do materského mlieka dostať. Pokračujte preto v dojčení. Neexistuje žiadna vedecká štúdia, žiaden dôkaz, že žena môže dojčiť len v prípade, že sa cíti šťastná a je v pohode a že v prípade, že je smutná, nahnevaná alebo vystresovaná, alebo keď prežívate úzkosť či bolesť pri nejakom ošetrení a že sa toto prenáša nejakým spôsobom do mlieka. Toto sa síce často traduje, ale neexistujú žiadne skutočne dôkazy, že by to tak bolo a navyše ľudia, ktorí toto hovoria, si vôbec neuvedomujú, čo spôsobujú. Stres patrí do našich životov a vždy v minulosti do našich životov patril. Dojčenie trvá celé roky a počas toho času každá žena zažije iste situácie, kedy sa vystraší, vystresuje, či nahnevá, mnohé ženy zažívajú náročné obdobia a okrem podpory a prípadnej pomoci, ak ju potrebujú, by mali dostávať podporu pre dojčenie, pretože v takýchto situáciách je ešte dôležitejšie. Dieťa môže vnímať matkinu náladu a jej pocity a na základe toho pociťovať aj ono samo obavy a práve preto sa mnohé deti chcú dojčiť najmä vtedy, keď cítia, že matka nie je „v pohode“, pretože hľadajú istotu, že napriek tomu, bude všetko v poriadku. Dojčenie je súčasť starostlivosti o dieťa.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Chiropraktik a dojcenie, seknutie v krizoch