Odbourani lahve

Monika    15.08.2023, 15:34

Dobry den, male je 6dni z porodnice jsme odesli s krmením kojeneckou lahví, do ktere davam odstrikane materske mleko a dokrmuji umelym mlekem. Mala nechce vubec k prsu,chytne ho jen chvili a pak pustí. Je mozne odbourat lahvicku a zacit plne kojit? Dekuji.

Milá Moniko,

existujú spôsoby, ako bábätku v takejto situácii pomôcť prisať sa k prsníku a ako ho motivovať, aby ostalo na prsníku prisaté. Vaše bábätko je veľmi maličké, je vysoko pravdepodobné, že so správnou pomocou sa toto podarí. Zručnosti, ktoré ženám pomáhajú začať prisávať bábätká, ktoré boli dovtedy zvyknuté na fľašu, vám najlepšie ukáže profesionálna laktačná poradkyňa MAMILY v osobnom kontakte. Odporúčame vám preto stretnúť sa s niektorou z laktačných poradkýň z nášho zoznamu čo najskôr:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spolu s laktačnou poradkyňou bude kľúčové urobiť tieto dôležité kroky:

  1. Zvýšiť tvorbu mlieka.

Do zvýšenia tvorby materského mlieka sa určite oplatí investovať. Každá kvapka materského mlieka je pre bábätko kľúčová pre to, aby sa jeho vývin približoval normálnemu správnemu rastu a vývinu. Výdatná tvorba mlieka je práve ten krok, ktorý dokáže bábätku pomôcť zvýšiť ochotu skúsiť sa prisať k prsníku.
b) Prestať používať fľašku

Začnite svoje bábätko kŕmiť iným spôsobom tak, ako vás to naučí laktačná poradkyňa v osobnom kontakte.
c) Naučiť sa, ako je možné bábätko znovu prisať na prsník a pomôcť mu postupne vnímať prsník príjemne.

V rámci toho spoločne s laktačnou poradkyňou urobíte toto:
1) Ukážete si, ako pomôcť bábätku správne sa prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka a keď bude bábätko získavať po prisatí dostatočný tok mlieka, bude motivované na prsníku zostať. Tok mlieka ešte zvýšite tým, že dokrmovanie fľašou nahradíte dokrmovaním laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Pri takomto dokrmovania je dôležité pomôcť bábätko udržať pri dojčení, vložiť cievku laktačnej pomôcky bábätku do pusinky už pri prisávaní bábätka. Takto bábätko získa tok mlieka, na ktorý je zvyknutý pri fľaši a nebude sa hnevať a odpájať po prisatí.

Na týchto videách si tiež môžete pozrieť, ako správnou polohou môžete dosiahnuť správne prisatie a ako pri správnom prisatí bábätko pije, a môžete to skúsiť doma napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Laktačná poradkyňa skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, pretože tá môže sťažovať prisávanie bábätka k prsníku.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

2) Ak by sa bábätko dočasne odmietalo prisávať, je kľúčové, aby ste sa vyhli fľaši a preto by vás v takej situácii laktačná poradkyňa naučila kŕmiť bábätko iným spôsobom:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/

Pozrite si v takej situácii ďalej čo robiť, keď sa bábätko neprisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ked-sa-dieta-neprisava/

3) Kľúčové v situácii, kedy bábätko dostávalo fľašu, je urobiť kroky pre zvýšenie tvorby mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt, ktorý vedie k tomu, že sa bábätko začne zaujímať o pitie z prsníka. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odbourani lahve