Grcanie

Zuzana    17.08.2023, 18:07

Dobrý deň, dcéra má 3 týždne, prešla som veľa otázok a odpovedí v poradni ohľadom grcania a odgrgávania, podľa ktorých som postupovala, ale stále to nevyriešilo náš problém. Dcéra je plne dojčená na požiadanie, mame spoločný spánok v jednej posteli. Napríklad dnes som skúšala pri spoločnom poobednom spánku dcéru nedávať odrgnúť. Dojčila som po ležiačky až kým nezaspala. Dojčenie som opakovala počas celého spánku niekoľkokrát. Keď sme sa zobudili a zdvihla som ju tak vygrcala prúdom veľké množstvo mlieka. V ďalšej hodine takto grcala ešte raz. To sa opakuje pri každom takomto pokuse o dojčenie. Ale keď ju nadojčím, dám odgrgnuť a nechám chvíľu v zvislej polohe, tak je to v poriadku a negrcá, len je to veľmi únavné, hlavne v noci. Laktačná poradkyňa z Mamily u nás bola minulý týždeň a prisatie je v poriadku. Cez deň nosíme s manželom často v šatke, takže sme stále v kontakte. Pri prvej dcérke sme to mali rovnako a odznelo to okolo 5teho mesiaca. Ďakujem za Vašu odpoveď

Milá Zuzana,

keď opisujete, že po neodgrgnutí bábätko po nejakej dobe grcká veľké množstvo mlieka a zároveň, že odgrgnutie trvá dlho a v noci je náročné, je potrebné aby ste si rozmysleli, čo je pre vás lepšie riešenie, pretože samotné grckanie po nejakej dobe od nadojčenia pri dobre priberajúcom bábätku nepredstavuje problém. Množstvo mlieka, ktoré bábätká vygrckajú, môže vyzerať ako veľké množstvo, avšak pokiaľ priberajú, je toto množstvo zanedbateľné z hľadiska príjmu mlieka a v prípade, že by ste si skúsili nejaké množstvo inej tekutiny rozliať, zistili by ste, že ide o relatívne malé množstvo. Takéto grckanie bábätku neprekáža, nespôsobuje mu bolesť ani nepredstavuje prekážku pre priberanie. Preto sa grckania nemusíte obávať a výhodou takéhoto postupu je, že bábätko môže pri dojčení zaspať a aj vy aj bábätko sa lepšie vyspíte a odpočiniete si. Ak sa snažíte o odgrgnutie, väčšinou to znamená dlhší čas čakania a následne energiu, ktorú musíte vynaložiť na osobitné uspatie bábätka. Tým, že grckanie nie je škodlivý prejav, je na zváženie, či chcete na odgrgnutie vydávať čas a energiu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok