Velmi častý pláč nejen při kojení a nošení

Lucie    28.08.2023, 18:31

Dobrý den, prosím o radu/váš pohled na naší situaci. Mám dvouměsíčního syna, plně kojeného, mlíka mám dost(u prvního syna jsem nezažila, že by mi při kojení teklo i z druhého prsu). Syn dobře prospívá. Téměř od narození hodně pláče. Dokáže plakat i hodinu víceméně v kuse. I když je nakojený, přebalený, opakovaně přikládán k prsu, pořád v náručí, když ne u mě, tak přebírá štafetu můj muž. A pláč neustává. Po několika kojeních v těchto situacích pak nezabírá ani to a syn už pláče i při kojení. Co jsme odpozorovali, bývá to často propojeno i s únavou. Bohužel nepomáhá ani nošení v šátku/nosítku. Pokud si ho do nosítka dám spícího, je to v pohodě. Jiinak docela problém. Vyloženě trpíme oba. Nespolupracuje, propíná se, vzteká se, tím pádem samozřejmě nejde pořádně do nosítka zafixovat tak, aby byla poloha správná. V průběhu procházky venku, kdy ho kojím se to opakuje, dokud se úplně neunaví a neusne. Je stále našponovaný, tělo má jak prkýnko. A neustále pláče, ale je to spíš obrovský křik. Byli jsme na kontrole u dětské doktorky a zjistila mu krční blokaci. Chystáme se na osteopathii, takže pak samozřejmě uvidíme, jestli to má souvislost. Napadlo mě to s ohledem na nošení. Čekala bych, že se v nosítku zklidní a bude uvolněný, ale víceméně když ho zrovna nekojím nebo nespí, pláče. I v náručí, i v nosítku.(než usne). Je mi jasné, že to může být víc věcí dohromady. Děkuji moc, Lucie

Milá Lucie,

pri takýchto situáciách je ideálne pozvať si laktačnú poradkyňu priamo k sebe domov:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby to videla naživo, pretože takto na diaľku sa to veľmi ťažko hodnotí. A máte pravdu, že tých faktorov môže byť viac. A oplatilo by sa na ne pozrieť. Jeden aspekt, na ktorý by ste sa mohli okrem iného zamerať je, vyladenie bdenia/únavy/uspávania a spánku. Je možné, že vaše bábätko je pomerne náročné a citlivé a že potrebuje pomerne presné, cielené a správne načasované reakcie. Môže mať odlišné potreby a reakcie od prvého syna. Je možné, že je oveľa náročnejšie dieťa. Skúste si odpozorovať jeho obdobie bdenia a spánku. Väčšina bábätiek v tomto veku nevydrží dlhšie hore ako niečo cez hodinu. A potrebujú spať nejaký rozumný časový úsek, napríklad minimálne hodinu, ale skôr dve až tri. Potrebujú intenzívne uspávanie a nestačí im byť v nosiči bez prsníka. Skúste teda dávať bábätko do nosiča a pritom ho vždy dojčiť. Skúste ho po nadojčení začať intenzívne uspávať pohybom a v nosiči, bez vyberania, tak, aby dojčenie plynulo prešlo do uspávania a spánku. Keď zaspáva, tak ho udržiavajte v spánku, aby sa neprebudil. A potom ho nechajte v nosiči tak, aby sa dobre vyspal. Dajte si pozor na dlhé okná bdenia, napríklad 3 hodiny a na príliš krátke spánky, napríklad 20 minút.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Velmi častý pláč nejen při kojení a nošení