Časté dojčenie a málo spánku

Andrea    05.09.2023, 18:19

Dobrý deň, mám 12 dňové bábätko, ktoré dojčím bez dokrmovania. Niekedy po zobudení ho dojčím možno len 20 minút a hneď zaspí, ale inokedy je hore aj 2 hodiny, počas ktorých ho musím skoro stále dojčiť, lebo inak je nespokojné a plače. Ak aj zaspí tak len na pár minút a po preložení do postieľky sa po chvíli zobudí. Bolesti bradaviek mám vždy na začiatku dojčenia a potom bolesť ustúpi, aj keď ju stále trochu cítim.

Milá Andrea,

väčšina bábätiek potrebuje pomoc rodiča so zaspatím a udržaním sa v spánku. Niektoré bábätká dokážu v tomto veku niektoré spánky zvládnuť bez intenzívnej pomoci a iné potrebujú pomoc. Navyše, bábätko, ktoré položíte do postieľky, sa pravdepodobne skoro zobudí – preto môže pomôcť, ak ho budete počas spánku nosiť v nejakom nosiči alebo šatke, pretože potom bude spať lepšie a nezobudí sa tým, že sa ho snažíte položiť. Pre mnohé bábätká môže byť samostatné hodinové spanie v postieľke nereálny cieľ. Niektoré bábätká zobudí aj preloženie do postieľky a potom sú opäť hore a toto celé sa opakuje, a tým pádom ukladanie na spánok trvá veľmi dlhú dobu alebo bábätko vôbec nespí. Preto mnohým ženám napríklad pomáha aj to, ak dojčia bábätko po ležiačky na posteli a po zaspatí už s ním nehýbu. Bábätko v tomto veku potrebuje pomerne skoro po tom, čo sa zobudilo, znova spinkať. Prakticky takmer celý čas bdenia sa pri bábätku v tomto veku spája s dojčením a približne do pol hodiny od posledného zobudenia by bábätko znova malo spať. Preto má zmysel už pred tým začať mu pomáhať so zaspávaním. Ak nezaspí bábätko na prsníku pri dojčení, má zmysel pokúsiť sa ho uspať monotónnym pohybom, chôdzou, nosením v nosiči či šatke alebo hojdaním sa na fitlopte.

Večer môže byť pre mnohé bábätká náročný. Je bežné, že približne v tomto čase sa všetky bábätká chcú často dojčiť, chcú byť na prsníku neustále a vybratie prsníka z úst spôsobí plač. Preto je dobré umožniť v tomto čase dieťatku sa dojčiť stále, skúste si ho dať do nejakého nosiča a zároveň ho dojčiť alebo si s ním ľahnite a dojčite poležiačky. Netrápte sa, dojčite bábätko bez toho, aby ste sa snažili, aby vydržalo aspoň nejakú dobu bez prsníka. Časté pitie nemôže ublížiť, ani zaťažiť bruško, bábätká sú z tehotenstva zvyknuté na konštantný prísun živín a čím častejšie sa dojčia, tým je to pre ne lepšie. Nemôžu sa „prejesť“.

Dojčenie nemá len výživovú funkciu, uspávanie je preto jednou z dôležitých funkcií dojčenia. A aj keď bude bábätko staršie, zostane dojčenie výborným spôsobom, ako ho uspať. A keď podrastie, tak sa samo od seba naučí zaspávať bez pomoci. To dokážu všetky deti, ak ich do samostatného zaspávania netlačíme. Nie je teda potrebné sa snažiť, aby dieťa dokázalo zaspávať bez dojčenia. Raz to bude zvládať úplne samo aj bez našej snahy ho to naučiť. A do toho času práve dojčenie a uspávanie na prsníku nesmierne zjednodušuje nočnú i dennú starostlivosť o bábätká.

Okrem toho má zmysel v tejto situácii uistiť sa, či bábätko získava pri dojčení dostatok mlieka. S vyhodnotením výdatnosti dojčenia vám môže pomôcť profesionálna laktačná poradkyňa:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

ktorá vám tiež ukáže, ako rozlíšiť, kedy vaše bábätko na prsníku pije a kedy saje bez pitia a ako posúdiť, či bábätko vypilo dosť mlieka. Pomôcť vám môžu aj videá, ktoré zobrazujú pitie a satie bez pitia:

https://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Stretnutie s laktačnou poradkyňou MAMILY má zmysel aj preto, aby ste spoločne mohli urobiť kroky pre odstránenie bolesti bradaviek. Je pochopiteľné, že pri bolestivých bradavkách nie je jednoduché dojčiť bábätko podľa jeho potrieb, pomáhať mu so zaspatím dojčením. Bolesť bradaviek vzniká v dôsledku poškodenia tkaniva bradaviek. Výsledkom akejkoľvek polohy bábätka pri dojčení by preto malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka a pri správnom prisatí sa nepoškodzuje tkanivo bradaviek. Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať.

Laktačná poradkyňa skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Časté dojčenie a málo spánku