Ukončení kojení kvůli špatným jaterním testům?

Tereza    06.09.2023, 16:04

Dobrý den, prosím o pomoc a radu ohledně zdravotní situace mého syna. Synovi bude za týden skoro pět měsíců, je výlučně kojený - kojím na požádání a kojením i uspávám. 30. 8. jsme byli na odběrech, protože se syn zdál naší pediatričce “pobledlý”. Krevní obraz vyšel v pořádku, jen mírně zvýšené leukocyty, avšak jaterní testy byly vysoké. ALT 1,18, AST 1,24. Doktorka mi řekla, že musím ihned přestat kojit a začít s příkrmy. Chtěla jsem několikrát, aby mi objasnila důvod proč, řekla jen, že se jedná o nějaký syndrom kojených dětí a ať si více informací najdu na internetu. Malý má i hlen ve stolici, proto držím dietu bez bkm. Psala jsem i na gastroenterologii zda by neporadili. Myslíte, že mám opravdu přestat kojit? Děkuji předem za odpověď.

Milá Terezo,

v prípade, že vaša lekárka mala na mysli to, že pečeňové (jaterní) testy poukazujú na nedostatočný príjem materského mlieka a potrebu zvýšenia príjmu materského mlieka, to by mohla byť jedna z možných interpretácií týchto výsledkov, hoci nie je jediná, potom z hľadiska dojčenia by malo zmysel sa zaoberať krokmi pre zvýšenie príjmu materského mlieka a zlepšenie dojčenia.

V prípade, že pečeňové testy sa týkajú niečoho iného ako potreby navýšenia príjmu materského mlieka, výsledok nie je spôsobený dojčením, ale inými faktormi, ktoré by prípadne bolo potrebné dodiagnostikovať. 

V oblasti dojčenia a zvýšenia príjmu materského mlieka sa môžete obrátiť na profesionálnu laktačnú poradkyňu MAMILY osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ukončení kojení kvůli špatným jaterním testům?