Cabest, ospexin a pokračovanie v dojčení

Emília    06.09.2023, 13:24

Dobrý deň, Dcéra má dnes 28 dní. Dojčili sme sa bez prikrmovania dokopy 21 dní, vyskúšali sme všetko, pomoc LP, duly, citrovital, olivový olej, activon, multimam compresses. Mala som neskutočne hnisavé ragady až to vyvrcholilo do vysokých teplôt 39, návštevou pohotovosti kde mi zistili CRP 184,9, takže som dostala ATB ospexin 500mg/každých 6 hod na 9 dni. Z nalievania prsníkov som dostala horúčky (na začiatku som mlieko mala, neskôr som malú začala prikladať menej často kvôli bolesti pri prisatí aj počas dojčenia) a mlieko som stratila. Následne som kontaktovala LP od vás, ktorá zhodnotila že mám malo mlieka. Avšak kvôli príšerným ragadam som ju prikladať tak často začala a ragady sa ešte viac zhoršili, bradavky som si nestíhala ošetrovať kedze mala chcela jest skoro každú pol hodinu, ocitli sme sa v bludnom kruhu . V nemocnici mi ponúkli malú dávku cabestu (2 tablety naraz som zapila) na zástavu mlieka. Ak sa mi ragady úplne zahoja (mám chrasty po celých bradavkach), je šanca ešte začať dojčiť aj keď som užila cabest? Mala je teraz čisto na umelom mlieku, pije z fľaše. Vopred ďakujem za odpoveď bez odsúdenia

Milá Emília,

z Vášho popisu je zrejmé, že ste prešli nesmierne náročným obdobím. Sme tu pre Vás. Ak sa rozhodnete pokúsiť sa vrátiť k dojčeniu, odporúčame Vám osobne sa obrátiť na skúsenú laktačnú poradkyňu z nášho zoznamu:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Aby ste prešli jednotlivé kroky, ktoré by v tejto situácii mohli pomôcť s návratom k dojčeniu a mohli sa o celej situácii podrobne porozprávať, kým sa rozhodnete, ako chcete ďalej pokračovať. Vaše bábätko je maličké a určite je šanca, že sa podarí vrátiť sa k dojčeniu. S profesionálnou laktačnou poradkyňou môžete podrobne prebrať kroky, ktoré vo všeobecnosti v takejto situácii môžu pomôcť:

  • Kým sa bábätko nezačne prisávať, je dôležité, aby ste začali mlieko odstriekavať, aspoň 20 minút z každého prsníka 8-krát denne (z toho aspoň raz v noci). Pri bolestivých a poranených bradavkách my zmysel naučiť sa dobre odstriekavať mlieko ručne a vyhnúť sa použitiu odsávačky. Ručné odstriekavanie vám môže ukázať laktačná poradkyňa v osobnom kontakte. Pomôcť vám môže aj zvýšenie tvorby mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

  • V tejto situácii má zmysel vyhnúť sa kŕmeniu bábätka fľašou. Ak by sa bábätko neprisávalo, je dôležité naučiť sa kŕmiť ho pohárikom:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/

  • Prejdite s laktačnou poradkyňou aj otázku návratu k dojčeniu a ak by sa bolo ochotné prisať, tak situáciu môže významne zlepšiť prisávanie bábätka priamo na prsníku tzv. laktačnou pomôckou:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Je tiež možné, že vo vašom prípade bude vhodné pomôcť bábätku získať dobrý tok mlieka hneď zo začiatku dojčenia pomocou laktačnej pomôcky na prsníku, ktorej cievka sa priloží k prsníku hneď pri prisávaní bábätka, aby bolo motivované dobrým tokom mlieka k tomu, aby ostalo prisaté na prsníku.  

Bábätká sa učia dojčeniu dojčením. Satie na prsníku je ďaleko viac než len príjem materského mlieka. Aj preto má zmysel snažiť sa o to, aby ste svoje bábätko znovu naučili sať na prsníku. Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo nielen fľašu, ale ani cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať.

  • Pri bolestivých bradavkách je kľúčové sústrediť sa na čo najlepšiu úpravu polohy a prisatia bábätka tak, aby sa nepoškodzovali bradavky. Vo vašom prípade teda môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Poradkyňa vám ukáže, ako prilákať bábätko k prsníku a pomôcť mu správne asymetricky sa prisať. Potom spoločne s poradkyňou zhodnotíte pitie a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc. Laktačná poradkyňa skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, kedy sa bábätko neprisáva.
  • Spoločne tiež prejdite kroky, ako teraz preliečiť bolestivé bradavky. Niektoré prostriedky totiž majú potenciál z dlhodobého hľadiska spôsobovať poškodenie bradaviek (napríklad náplaste s obsahom lanolínu, ktoré spomínate).

Poradkyňu vyhľadajte čo najskôr, potrebujete okamžitú a intenzívnu pomoc. Pozrite si ďalej čo robiť, keď sa bábätko neprisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ked-sa-dieta-neprisava/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Cabest, ospexin a pokračovanie v dojčení