Odmietanie prsnika (krmenie cez silikonovy klobucik)

Kristina    17.04.2013, 22:17

Mam 5 tyzdnoveho syna, ktory mava caste bolesti bruska a pravdepodobne reflux (grcka casto hned po krmeni alebo aj po dlhsej dobe cerstvo vypite alebo uz aj zrazene mliecko). Od narodenia ho kojim cez silikonovy klobucik, nakolko kvoli bolestivym a poranenym bradavkam krmenie inak nebolo mozne. Viackrat sme skusali prisatie bez klobucika, ale syn sa nedokazal prisat - iba zmetene olizoval bradavku a mykal sa pri nej (bradavku mam v porovnani so silikonovym 2cm dlhym "cumlikom" na klobuciku velmi malu a kratku). Okrem toho krmime materskym mliekom aj z flase (hlavne pri podavani vitaminovych kvapiek, kt. nam doktorka predpisala na poradni a Espumisanu na naduvanie), pricom zbytok kojenia sme dokoncovali prisatim na prsnik. Posledne dva dni sa syn cez den takmer uplne odmieta prisat, pricom place a odtahuje sa (ked ho nasledne upokojim ulozenim do hupacieho kresielka a dam dudlik), tak castokrat pocut hlasne pracovanie criev, maly prdka alebo kaka. Okrem toho mi maly vcera od poobedia az do vecere vyvratil takmer vsetko mlieko, ktore vypil (cely cas bol hodne rozruseny a plakal). Pri pouziti klobucika vidno, ze hodne mlieka sa donho dostava, castokrat nam tecie aj pod klobucik, takze sme mokri obaja, maly sa obcas az mliekom zadusa a zabehne mu. Zaujimave je, ze v noci s kojenim z prsnika nemame problem. Maly sa dobre prisaje (hoci aj cez klobucik) aj ked mnoho toho asi nezje, kedze rychlo pritom zaspava, takze kojime castokrat aj 4-5x za noc. Jeho vaha po prepusteni z nemocnice bola 3kg, momentalne vazi 4,3kg. Mlieko pravidelne po naliati prsnikov odsavam (ak syn zrovna nechce jest alebo spi). Kaka viackrat za den (takmer v kazdej plienke je trosku sprtnute a asi 2-3x denne je tam toho fakt hodne) Chcela by som vediet ci je potrebne sa s danym problem obratit aj na lekarku (riesenie refluxu a bolesti brucha, ktore ztazuju samotne kojenie), alebo sa daju nase problemy vyriesit aj len cez laktacnu poradkynu a ucenim spravneho prisavania sa. Tiez by som chcela vediet ako odnaucit syna od silikonovych klobucikov a ako/ cim si vysunut bradavku do pozadovanej velkosti/dlzky aby ju syn dokazal vlozit do ust aj s castou dvorca. Za radu Vam dakujem.

Milá Kristína,

pre riešenie vašich otázok je potrebné urobiť konkrétne kroky, ktoré je najlepšie robiť v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Potrebujete urobiť tieto tri dôležité kroky:

a) Prestať používať fľašku. Fľaša nie je potrebná na dokrmovanie, ani na podanie vitamínov či liekov. Fľaša celú situáciu s odmietaním prsníka zhoršuje. Ak je momentálne dokrmovanie skutočne potrebné, tak skúste dokrmovať priamo na prsníku laktačnou pomôckou:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Bábätká sa učia dojčeniu dojčením. Satie na prsníku je ďaleko viac než len príjem materského mlieka.

b) Odstrániť používanie klobúčikov. Klobúčiky môžu znižovať z dlhodobého hľadiska tvorbu mlieka, bábätko v skutočnosti nie je prisaté na prsník - v istom zmysle je klobúčik spôsob, ako urobiť z prsníka fľašu. Pri znížení tvorby mlieka sa často stáva to, čo popisujete, že bábätko buď na prsníku zaspáva alebo sa dieťa hnevá, plače a odmieta sa prisať. Je typické, že toto správanie je v noci menej výrazné, bábätko sa dojčí pokojnejšie a sústredenejšie. Správanie pri dojčení počas dňa, ktoré popisujete, súvisí s reakciou na tok mlieka, nie s faktom, že bábätko grcká. Mnohé deti po dojčení grckajú. Bez ohľadu na to, či mliečko, ktoré bábätko grcká, je natrávené alebo riedke, alebo či ide o grckanie oblúkom - samotné zvracanie, ak nie je sprevádzané ničím iným a bábätko zároveň prospieva, nie je niečím, čo treba riešiť, aj napriek tomu, že to pravdepodobne rodičov znepokojuje.

Je možné, že sa bábätko bez klobúčikov odmietne prisať, poradkyňa pri dojčení vám v takom prípade vie poradiť postupy, ktoré ho môžu na prsník postupne prilákať a ukáže vám ako medzičasom kŕmiť bábätko inak ako fľašou tak, aby sa dojčenie ohrozovalo čo najmenej.

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ked-sa-dieta-neprisava/

Základom týchto postupov je intenzívny fyzický kontakt, ideálne koža na kožu a trpezlivé ponúkanie prsníka, pričom medzičasom sa pracuje na zvyšovaní tvorby mlieka a dieťatko sa kŕmi mimo prsníka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/

do času, kým sa na prsník nezačne prisávať. Tieto postupy pomôžu, aby sa bábätko nakoniec na prsník prisávať začalo a to aj napriek tomu, že vaša bradavka nemá tvar klobúčika. Aby bábätko nebolo naďalej zmätené umelými náhradami prsníka, je dôležitým krokom aj prestať používať cumlík.

c) Zvýšiť tvorbu mlieka, aby bábätko na prsníku nezaspávalo alebo sa nehnevalo:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Je dôležité, aby ste tieto kroky urobili spolu s laktačnou poradkyňou, ktorá by vám mala ukázať aj správne prisatie a vyhodnotiť pitie, príp. si pozrite videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt, ktorý vedie k tomu, že sa bábätko začne zaujímať o pitie z prsníka. Vezmite si dieťatko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo počas domácich prác, keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odmietanie prsnika (krmenie cez silikonovy klobucik)