Materské mlieko

Alexandra    02.01.2024, 14:34

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať či je to v poriadku ak na mlieku ktoré som odsala dnes o 11tej a chcela podávať o 14:00 sa vytvorilo ako keby také vrchné mlieko. Škoda že neviem pripojiť fotku, ťažko sa to opisuje ako to vyzerá. Žlté plavé na vrchu mlieka ktoré som vybrala z chladničky Ďakujem

Milá Alexandra,

takto môže normálne materské mlieko vyzerať. Odsaté či odstriekané materské mlieko bude mať iné vlastnosti, než sú ľudia zvyknutí pri skúsenostiach s homogenizovaným kravským mliekom. Nebude to jednoliata tekutina, môže mať rôzne farby a môže sa na jeho vrchu vytvoriť takáto vrstva, akú popisujete. A ak by ste takéto mlieko ovoňali či ochutnali, je možné, že bude chutiť a voňať inak než čerstvo odstriekané materské mlieko. Materské mlieko sa totiž líši od kravského mlieka, ktoré si ľudia kupujú, aj tým, že obsahuje všetky biologicky aktívne látky, z ktorých mnohé sa v kravskom mlieku (a teda ani v umelej komerčnej výžive) nenachádzajú, pretože sa zničia pri spracovaní. Jednou z takýchto látok je enzým lipáza, ktorý v odstriekanom či odsatom mlieku začne veľmi rýchlo štiepiť tuky. Preto môže mať mlieko zvláštnu vôňu a chuť a niektorí ľudia si myslia, že je pokazené. Môžete teda svojmu dieťatku toto svoje odsaté mlieko bez obáv podať. Mimochodom, ak podávate bábätku odsaté mlieko v priebehu niekoľkých hodín po odsatí, nemusíte ho dávať ani do chladničky a tým pádom ho nemusíte potom pred podaním bábätku ohrievať. Okrem toho, že tým ušetríte aj čas, zachováte tak v materskom mlieku viaceré dôležité látky neporušené. Prečítajte si aj tento článok:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/uskladnovanie-mlieka/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Materské mlieko