Karcinom v prsu - zastavení laktace

Monika    05.01.2024, 22:42

Dobrý den, vcera jsem dostala léky na zastavení laktace, čeká mě onkologická léčba. Bohužel biopsie dopadla pozitivně a v prsu je zhoubný nádor. Bylo mi doporučeno přestat kojit ihned, protože to stimuluje a zvětšuje karcinom v prsu. Dcera byla kojena na požádáni přes den i v noci, prsem jsme uspavaly… Jak mám teď postupovat? Dceři je 22 měsíců, i tak bylo vcera uspávání bez prsu několika hodinové peklo a noc silena…bojím se nadcházejících nocí. Snažíme se mazlit, pusinkovat, dceri jsem vše vysvětlila…přes den se dala ukonejsit, uspani a noc strašná. Jak zvládnout s batoletem dny a noci, když nesmím kojit a na prso byla tak moc fixovana? A co mám dělat s prsy? Řekli mi neodsávat a nestimulovat to víc. Nerada bych měla ještě nějaké komplikace jako zánět. Bohužel prsa jsou už hodně nalita a musela jsem večer a teď ráno odstrikat. Děkuji za rady.

Milá Moniko,

veľmi nás mrzí, že sa situácia vyvinula takto, celé sviatky sme vám držali palce. Samotná diagnóza rakoviny neškodí dieťaťu, ktoré dojčí matka s touto diagnózou. Dojčenie tiež nepredstavuje žiadne riziko z hľadiska tejto diagnózy pre matku. Dojčenie rakovinu nezhoršuje, naopak, v období dojčenia ženy majú typicky nízke hladiny estrogénu a progesterónu, čo znamená že dojčenie v prípade rakoviny je pozitívnym faktorom, nie negatívnym. Preto je možné v dojčení pokračovať. Aj v prípade, že by ste sa rozhodli dojčenie ukončiť, nie je potrebné ho ukončovať pomocou liekov, pretože ukončenie dojčenia podľa tohto nášho dokumentu:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/zastavenie-tvorby-mlieka/

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/Odstavenie/

je šetrnejšie a to aj v prípade takejto diagnózy. Navyše ukončenie dojčenia môže byť postupné tak, aby ste nepociťovali naliatie prsníkov, pretože v prípade naliatych prsníkov tvorba mlieka pokračuje a bolesť s tým spojená je negatívnym faktorom.

Ak nám napíšete, aký je ďalší plán liečby, vedeli by sme vám poradiť, do ktorého bodu je možné, aby ste v dojčení pokračovali a aké sú vaše ďalšie možnosti.

Veľmi vám držíme palce a prajeme skoré uzdravenie!



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Karcinom v prsu - zastavení laktace