Odmietanie prisatia

Lucia    11.01.2024, 16:03

Dobry den, prosim Vas o pomoc a o radu, malicka 7 tyzdnova sa mi zrazu odmieta prisat a papat. Doteraz bola plne dojcena nebol nikdy problem bola stale riadny papos. V tretom tyzdni sme mali problem s prisatim, boli sme u laktacnej poradkyne a skontrolovali sme prisatie, odvtedy beriem senovku a benedikt, stalo sa to ze mi bylinky dosli a 2 dni som bola bez nich co asi viedlo k poklesu toku, mala sa zacala certit a plakat nechcela sa prisat ani papat, museli sme 1x podat UM a nasledne som odsavala a davala jej. Bylinky som hned znova nasadila, citim zmenu ze to je ako predtym prsia mam plnsie a ked sa mi ju podari prisat a ked neplace a papa tak hlta ako predtym..ide o to ze takyto boj je kazde dojcenie, plac a ponukanie nasilu, ja ju naozaj nechcem takto nutit a ona papa papa odpoji sa, zas sa pripoji a papa, potom plac plac papanie plac a takto to ide stale..Prisat sa vie krasne aj tahat pride mi to ako nejaky vzdor alebo aj akoby sa hrala, pocmulala bradavku pustila ju a tak..uz som zufala kazde kojenie takto prebieha, napapa sa ale je to boj..skusame fitloptu, spievanie, zmenu prsnikov, ponukanie v polospanku, kvapnut mliecko na pusu, spinkame spolu aj kontakt koza na kozu, naozaj neviem co robit..Jedna sa len o vzdor alebo ma odmieta? Nechuti jej mliecko? Dakujem za kazdu radu a pomoc

Milá Lucia,

ak sa bábätko správa tak, ako popisujete vo svojej otázke, reaguje na tok mlieka, ktorý vníma ako nedostatočný. Toto je možné zmeniť a preto vám odporúčame skontaktovať sa s laktačnou poradkyňou MAMILY, s ktorou ste boli v kontakte pred časom, prípadne si vybrať inú poradkyňu z nášho zoznamu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa profesionálna laktačná poradkyňa MAMILY zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc. S laktačnou poradkyňou MAMILY má zmysel sa stretnúť aj preto, že ak je skutočne potrebné zlepšiť dojčenie, potom nestačí len zvýšiť tvorbu mlieka – akýmikoľvek prostriedkami by ste tvorbu mlieka zvyšovali. Z hľadiska zvýšenia tvorby mlieka odporúčame pre zvýšenie tvorby mlieka urobiť aj ďalšie kroky. Pretože cieľom nie je len zvýšiť tvorbu mlieka, ale zlepšiť dojčenie, aby sa po tom, čo je už možné vysadiť bylinky, nestalo to, čo popisujete, že sa tok mlieka prudko zníži a bábätko sa hnevá, odťahuje od prsníka, opakovane sa prisáva, plače. Pre zlepšenie dojčenia nestačí zvýšiť tvorbu mlieka a pokračovať v dojčení bez odstránenia príčiny, pre ktorú bábätko nedokáže získať z prsníka dostatok mlieka a tvorba mlieka sa následne znižuje.

Niekedy sa ženám v takejto situácii nesprávne hovorí, že bábätko takto reaguje na chuť materského mlieka. Lenže chuť materského mlieka sa mení neustále a bábätko je na to zvyknuté. Navyše situácia sa zhoršila po tom, čo sa prestala zvyšovať tvorba mlieka a bábätká reagujú na tok mlieka, ktorý súvisí s tým, aká je tvorba mlieka. Bábätko teraz môže dojčenie odmietať a to je samozrejme náročná situácia, aj psychicky. Aj preto je kľúčové byť v kontakte s laktačnou poradkyňou, aby ste získali aj psychickú podporu a povzbudenie a aby ste vládali pokračovať. Existujú možnosti, ako toto zlepšiť, medzi ne patrí:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Laktačná poradkyňa skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Ak by bábätko skutočne potrebovalo dokrmovanie, je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

3) Pokračujte v zvyšovaní tvorby mlieka bylinkami a s laktačnou poradkyňou vyhodnoťte, v akom dávkovaní a ako často bylinky používate. Medzičasom spoločne pracujte na ostatných krokoch, ktoré odporúčame, aby sa časom bolo možné vrátiť k dojčeniu bez byliniek. Ostaňte v kontakte so svojou laktačnou poradkyňou až do času, kedy sa dojčenie nezlepší do takej miery, že bude možné vysadzovať bylinky. Tento krok je dôležité robiť pomaly, postupne a až v čase, kedy je to z hľadiska zlepšenia dojčenia možné.

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a potom ho dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku, ak by to bolo potrebné. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.

Poradkyňu vyhľadajte čo najskôr, potrebujete okamžitú a intenzívnu pomoc.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odmietanie prisatia