Velmi časté buzení dvouletého dítěte

Kristina    15.01.2024, 15:53

Dobrý den, syn má dva roky a kojím už jen v noci, přes den se sám odstavil před půlrokem. Přes den hezky jí i pije. V noci se ale budí i 15x a chce se jen kojit. Když ho chci vzít do náruče, propne se v zádech. Budí se po hodinách a pak většinou mezi 12. a 2. hodinou klidně po 3 minutách. Když dosaje, tak dál kňourá a už se nechá pochovat a usne mi na rameni. Dlouho se kojí taky ráno před probuzením. Jinak je citlivý a úzkostlivý, hodně vnímavý, mluví ve větách, má alergie, ale o těch víme a drží dietu. Rostou mu stoličky, ale to přece nemůže být každou noc stejné. Vždycky se hodně budil, ale to si jen cucl a spal dál. Poslední dva měsíce se to zhoršuje. Chci se hlavně zeptat, s kým problém řešit. Zkusit ho ideálně odstavit, s laktační poradkyní? Nebo to není normální a mám to řešit se spánkovou poradkyní nebo rovnou s pediatrem? Mám pocit, že nám oběma jde o zdraví. Děkuji moc.

Milá Kristíno,

2-ročné dieťa dojčenie ešte stále veľmi potrebuje a je normálne, že sa dojčí. Má zmysel urobiť kroky, ktoré by pomohli v dojčení pokračovať, už aj preto, že dieťatko trpí alergiami a choré dieťa potrebuje dojčenie ešte viac než zdravé. Dojčenie je kľúčové pre správny vývoj imunitného systému. Dojčenie je naďalej pre dieťatko dôležité z hľadiska vplyvu na jeho fyzické a psychické zdravie:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/dlhodobe-dojcenie/

Typicky sa 2-ročné dieťatko dojčí často počas dňa a toto obdobie je typicky náročné aj z hľadiska starostlivosti v noci. Súčasne však do tejto rovnice pristupuje aj fakt, že vaše dieťatko sa nedojčí cez deň. Spánkové poradenstvo sa napríklad v tejto situácii zameriava na ukončenie dojčenia a často aj vyplakanie dieťaťa. Nezohľadňuje možnosti, ktoré by dokázali zachovať dojčenie či dokonca zlepšiť dojčenie, pretože niektoré deti absenciu denného dojčenia kompenzujú nočným dojčením a časté nočné dojčenie je teda príznakom zníženej tvorby mlieka, ktoré súvisí s tým, že dieťatko sa nedojčí v noci a zvýšenie tvorby mlieka a návrat k dojčeniu počas dňa niekedy postupne zlepší aj situáciu s nočným dojčením. Má zmysel, aby dojčenie dostalo šancu, pretože na dojčení záleží a súčasne zlepšovať dojčenie je možné aj s ohľadom na vaše potreby.

Preto vám v tejto situácii odporúčame stretnúť sa s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

a spoločne vyhodnotiť, aké kroky by teraz bolo vhodné urobiť. Pre zvýšenie tvorby mlieka odporúčame tieto kroky:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

ktoré by sa súčasne mali spojiť aj s tým, že dieťatko sa začne dojčiť počas dňa, aby odber mlieka počas dňa pomohol zvýšiť tvorbu mlieka. Niekedy síce dieťatko v tomto veku dojčenie potrebuje, ale súčasne potrebuje určité prechodné obdobie, kedy si znova zvykne, že sa dojčí aj cez deň. Pre to, aby sa s väčšou pravdepodobnosťou vrátilo cez deň k dojčeniu, skúste využiť tieto veci:

- prítomnosť iného dojčeného dieťatka ako príklad, navštívte napríklad podpornú skupinu dojčenia:

https://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

- trpezlivosť a humor

- čas, keď sa dieťatko zobúdza, zaspáva, spí veľmi ľahkým spánkom

- čas, keď má dobrú náladu a ochotu skúšať

- rozprávanie rozprávok, ukazovanie dojčiacich sa zvieratiek, detí, bábätiek

- dojčenie ponúkajte, ale nevnucujte

- využite neobvyklé situácie ako napríklad spoločné kúpanie

- prestaňte používať fľašku, ak ju dieťatko dostáva, toto môže tiež pomôcť prisatiu, tekutiny dieťatku podávajte z otvoreného pohárika

- nevzdávajte to po prvých pár razoch, chce to veľa času

- využite poznanie svojho dieťatka na to, čo by mu mohlo najviac pomôcť na to, aby sa prisalo

- prečítajte si spolu knižky, v ktorých budú obrázky dojčených detí, napríklad aj našu knihu Praktický návod na dojčenie: https://www.mamila.sk/shop/knihy/1-prakticky-navod-na-dojcenie-v-slovencine.html, alebo detské knižky so zvieratkami, ktoré sa dojčia, dokonca sme zažili, že staršie dieťatko sa začalo znova dojčiť po tom, čo sa hralo s týmito magnetkami dojčiacich sa zvieratiek: https://shop.mamila.sk/podpora-dojcenia/magnetky-dojcenie-nas-bavi-a-zvieratka-tiez.

Súčasne, kým tieto kroky začnú situáciu zlepšovať, budete potrebovať pomoc, aby ste vládali pokračovať ďalej. Pokúste sa počas dňa využiť situácie, v ktorých by ste si mohli ľahnúť, či dokonca si pospať. Ak dieťatko ešte spinká cez deň, pospite si spoločne s ním. Získajte pomoc pre práce či povinnosti, ktoré počas dňa musíte urobiť, aby ste mohli viac odpočívať. Využite tiež čas, kedy dieťatko zaspí večer a choďte spať spolu s ním. Nevyužívajte prvý nočný spánok na dokončenie rôznych prác, ak pôjdete spať spoločne s dieťaťom, budete spať dlhšiu dobu. Získajte pomoc počas dňa, aby ste si mohli pospať, keď napríklad niekto iný vezme dieťatko na prechádzku. Ďalšie užitočné tipy pre zjednodušenie nočnej starostlivosti nájdete tu:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/

Ostaňte počas nasledujúceho obdobia v úzkom kontakte s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY. Hovorte spoločne o vývoji situácie, o vašich pocitoch a aktuálnych potrebách, tak aby ste cítili podporu a povzbudenie. Poradkyňa vás môže sprevádzať celým procesom. Laktačná poradkyňa vás môže sprevádzať aj procesom ukončenia dojčenia, ak by ste sa tak rozhodli. Má zmysel v takom prípade riešiť túto situáciu s laktačnou poradkyňou, pretože zdravotnícky personál typicky pri ukončení dojčenia odporúča kroky, ktoré nie sú opodstatnené a môžu prinášať rôzne riziká (napríklad užívanie liekov na zastavenie tvorby mlieka). Vo všeobecnosti by s vami laktačná poradkyňa prešla tieto kroky:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/Odstavenie/

ale v osobnom kontakte by ste získali aj personalizované odporúčania, vypočutie a povzbudenie na tejto ceste.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Velmi časté buzení dvouletého dítěte