Odstříkání mléka v těhotenství

Lenka    23.01.2024, 13:57

Krásný den , Měla bych dotaz mám 2 letého syna a stále kojím a nyní jsem v 5. měsíci těhotenství. Je možné teď v těhotenství odstříkávat a uchovat mléko pro další miminko kdyby bylo potřeba ze začátku dokrmovat? Moc děkuji za odpověď

Milá Lenko,

v niektorých situáciách má zmysel si pripraviť odstriekané mlieko pre bábätko po pôrode odkvapkávaním mlieka ešte v tehotenstve. Ide najmä o situácie, ak je zrejmé, že po pôrode bude musieť bábätko byť oddelené od matky, prípadne o situácie, ak sa bábätko narodí matke, ktorá trpí cukrovkou prvého typu či sa vie, že bábätko sa narodí cisárskym rezom alebo bude mať špeciálne potreby, napríklad bábätko s Downovým syndrómom alebo s rázštepom. Môžete si však pripraviť mlieko aj v prípade, že žiadne komplikácie neočakávate. Ak by ste chceli, môžete si zbierať materské mlieko už v tehotenstve, mlieko odkvapkávajte postupne do malých skúmavok alebo nádobiek, ktoré majú približne 10 ml objem. Môžete si skúsiť odkvapkať malé množstvo mlieka, napríklad 3 ml mlieka, zamraziť a potom k nim priliať ďalšie odkvapkané mlieko znova nechať zamraziť. Rozmrazené mlieko potom vydrží čerstvé dlhú dobu, nemusíte ho teda vyhadzovať, ak sa nespotrebuje hneď po rozmrazení. Je pravdepodobné, že sa vám podarí odkvapkávať väčšie množstvá mlieka ku koncu tehotenstva než teraz. Ku koncu tehotenstva sa totiž tvorba mlieka zvyšuje.

Okrem toho sa môžete sústrediť na kroky, ktoré pomôžu bábätku hneď po narodení získavať dostatok mlieka a nevznikne tak potreba ho dokrmovať. Preto, aby novorodenec dostal dostatok materského mlieka po pôrode a dojčenie sa začalo čo najlepšie, si prečítajte tento dokument hovoriaci o tom, čo je dôležité pre správny začiatok dojčenia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravny-zaciatok-je-dolezity/

Pomôcť vám môže aj kniha Praktický návod na dojčenie ponúkajúca praktické informácie s množstvom inštruktážnych fotografií a návodov:

http://www.mamila.sk/pre-matky/kniha-prakticky-navod-na-dojcenie/

Na dojčenie vás už v tehotenstve môže pripraviť laktačná poradkyňa, ktorá organizuje školy dojčenia pre tehotné. Vyberte si takú poradkyňu v mieste vášho bydliska z nášho zoznamu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spolu s poradkyňou prejdete jednotlivé kroky, ktoré pomôžu, aby dojčenie začalo čo najlepšie. Po pôrode môžete s poradkyňou skontrolovať, či je všetko v poriadku.

Pozrite si tiež videá prisávania a pitia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odstříkání mléka v těhotenství