Kojení po chemoterapii a po ozařování

Jarka    09.02.2024, 19:48

Dobrý den, zajímalo by mě jak je to s kojením po ukončení chemoterapie a po ozařování. Máte k takovému tématu nějaké materiály? Během chemoterapie a během ozařování se nekojí - tyto dvě léčby jsou kontraindikací ke kojení, ale jak je to po ukončení těchto léčebných procedur? Jsem onkologická pacientka a velmi mne to zajímá. Děkuji

Milá Jarko,

z hľadiska dojčenia lieky, ktoré spadajú do kategórie chemoterapie a používajú sa pri liečbe onkologických ochorení, majú podobne, ako všetky ostatné lieky eliminačný polčas, ktorý je farmakokinetickou kategóriou, ktorá vyjadruje čas, za ktorý sa daná látka vylúči z organizmu. Po uplynutí piatich polčasov, ktoré sú definované eliminačným polčasom sa terapeutické látky v organizme nachádzať nebudú a preto po uplynutí tohto času je možné, aby žena dojčila. Čo sa týka ožarovania, to samotné takisto po ukončení nemá žiaden vplyv na dojčenie, dojčiace dieťa alebo materské mlieko a žena môže dojčiť.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojení po chemoterapii a po ozařování