Tandemové kojení a podezření na ABKM u mladšího

Iveta    01.02.2024, 22:00

Dobrý den, Mám v hlavě takové dilema a nemohu nic dohledat v odborných zdrojích. Kojím čerstvě 3letého chlapce a jeho 2 měsíční sestru. Dcera má už několik týdnů zelenou, zpěněnou, hlenovitou stolici a posledních 6 dní s nitkami krve. Kojení je dle mého soudu dostatečné, kojím na požádání, přes den i hodně v šátku, spím s dítětem v posteli. Dítě prospívá, jen poslední týdny někdy neutišitelně pláče, někdy se uklidní po vyměšování. Pediatr vyslovil doměnku, ze by to mohla byt ABKM. Držím týden eliminační dietu a zatím bez zlepšení. A tak mě napadlo- když starší dítě sní např.jogurt a pak se kojí, nemohou na bradavce zůstávat alergeny tímto způsobem? A jak to případně prakticly řešit? Umývat prsy před kojením? Odstavit staršího? Nevím si rady, chci kojit oba, ale ne za cenu, že to škodí dceři. Děkuji

Milá Iveto,

ak by bábätko skutočne malo ABKM, nemusíte riešiť dojčenie staršieho dieťatka, odstavovať ho, či rozdeľovať deťom prsníky. Navyše: diagnóza ABKM sa vyslovuje veľmi často v situáciách, ktoré v skutočnosti nesúvisia s touto diagnózou. Nedávna výborne urobená štúdia poukázala na to, že skutočný výskyt ABKM v populácii detí je približne 0,5 %. Je teda zrejmé, že mnohé bábätká v skutočnosti nemajú problém s bielkovinou kravského mlieka v strave matky a ich príznaky majú inú príčinu. A keďže najčastejšou príčinou je to, že pri dojčení nezískavajú toľko mlieka, koľko by v skutočnosti potrebovali a súčasne vyhodnotenie výdatnosti dojčenia a správania bábätka pri dojčení je jednoduché, rýchle a neinvazívne vyšetrenie, odporúčame vám v tejto situácii stretnúť sa s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste spoločne preskúmali túto možnosť. Niekedy sa stáva, že napriek tomu, že bábätko má možnosť dojčiť sa podľa svojich potrieb a spí spoločne s matkou, potrebovalo by vyšší príjem mlieka z prsníka. A ak by to tak bolo, existujú kroky, ktoré mu v tom môžu pomôcť. Ak sa následne zmení obraz stolice a zmiznú zo stolice nitky krvi, je to dôkaz, čo bolo príčinou. Má zmysel teda preskúmať túto možnosť, aj v prípade, že máte pocit, že nie je pravdepodobná. Zvlášť v situácii, že ste držali týždeň dôslednú eliminačnú diétu a nič sa nezmenilo, ba naopak, v stolici sa začali vyskytovať aj nitky krvi, je o to menej pravdepodobné, aby išlo o ABKM.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Tandemové kojení a podezření na ABKM u mladšího