Letmylan 2.5mg

Mária    02.02.2024, 15:10

Dobrý deň, podstupujem liečbu ivf min. Mám predpísaný letmylan 2.5mg 1-1-1 cca 5-6dni.Mozem stále dojčiť? Dcéra má 8m odstaviť by bolo ťažké. Odložiť ivf kvôli veku sa nám nedá. Ďakujem za odpoveď.

Milá Mária,

pri používaní tohto lieku nie je bezpečné pokračovať v dojčení. Na druhej strane, tento liek sa používa s cieľom stimulovať lepšiu funkciu vaječníka v prvej fáze cyklu, zjednodušene povedané, má stimulovať ovuláciu. A za týmto účelom je možné použiť aj iné lieky, napríklad Clostilbegyt, ktorý by sa mohol bez obáv použiť pri dojčení. Odporúčame vám preto rozhovor v centre asistovanej reprodukcie, či je letrozol (Letmylan) vašou jedinou možnosťou liečby a či by nepripadalo do úvahy vyskúšať inú možnosť stimulácie ovulácie. Letrozol je totiž jeden z mála liekov, pri ktorých skutočne nie je možné pokračovať v dojčení, ale drvivá väčšina iných liekov, ktoré sa používajú pri IVF takýto problém nespôsobuje.

Prečítajte si aj túto odpoveď z poradne dojčenia:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/

Ak by ste mali možnosť používať iné lieky a tak pokračovať v dojčení, treba tiež vziať do úvahy to, že vaše bábätko je ešte stále veľmi maličké a väčšina liekov, ktoré by ste dostali, bude významne znižovať tvorbu mlieka (a rovnako aj samotné tehotenstvo znižuje tvorbu mlieka). Treba preto pamätať na to, že sa treba uistiť, či dcérka získava dostatok tekutín (mala by mať číry až žltkastý moč) a potravy (môžete sa zamerať na kalorické potraviny vymenované na konci tohto článku: https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/). Súčasne je kľúčové zamerať sa na to, aby dieťatko nevnímalo dojčenie iba ako zdroj potravy, pretože v takom prípade sa môže začať hnevať pri dojčení, keď tok mlieka poklesne. Využívajte dojčenie na utíšenie dieťatka, na jeho uspatie, udržanie v spánku, aby vnímalo dojčenie ako príjemné a poskytujúce starostlivosť.

Ak by bola vaša jediná možnosť letrozol, odporúčame vám spojiť sa osobne s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste spoločne prešli to, akým spôsobom ukončiť dojčenie:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/Odstavenie/

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/zastavenie-tvorby-mlieka/

a získali psychickú podporu a povzbudenie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Letmylan 2.5mg