Bolest jednoho prsa

Adéla    04.02.2024, 14:51

Dobrý den, dceři jsou 3 měsíce je pouze kojená. Náhle mě začalo bolet jedno prso, bolí velmi na dotek, není rudé, nenahmatala jsem žádnou bulku. Ale mám pocit jako při chřipce - slabost těla, zimnice. Horečku nemám. Dala jsem si paralen a prso před kojením nahřívám, masíruji, po kojení chladím. Vždy jsem kojila tak, že na jedno krmení kojím z jednoho prsa, na další kojení cca po 3 hodinách z druhého. Čili se bolavé prso dostane na řadu až po 6 hodinách. Měla bych z něj kojit častěji? Nebo můžu ponechat tento interval, který takto máme od začátku. Mám strach, kdybych odstříkávala, aby se mi v prsu nehromadilo moc mléka, popřípadě kdybych kojila jen z toho bolavého co se zdravým prsem? Moc děkuji

Milá Adélo,

príznaky, ktoré popisujete, znejú ako začínajúci zablokovaný mliekovod. V začiatku tejto situácie je možné, aby ste ešte necítili hrčku (bulku) v prsníku, prípadne sa môže nachádzať vnútri prsníka a nemusí byť jednoducho vyhmatateľná.

V tejto situácii vám odporúčame držať prsníky v teple (napríklad v posteli zakrytá perinou), nepoužívať chladivé obklady, ani po dojčení. Začnite ponúkať bábätku dojčenie podľa jeho potrieb, ponúkajte mu dojčenie pri nespokojnosti, pri zaspávaní, zobúdzaní, či kedykoľvek, kedy by sa bábätko mohlo chcieť prisať. Čo najskôr vám odporúčame skontaktovať sa s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste dostali odporúčania šité na mieru toho, ako sa aktuálne bude situácia vyvíjať. Neodporúčame vám teraz riešiť situáciu antibiotikami. Vo všeobecnosti antibiotiká nie sú potrebné vo väčšine situácií, ako popisujete. A to ani v prípade, že matke sa zvýši telesná teplota a má horúčku. Prvý dôvod, pre ktorý antibiotiká väčšinou nie sú potrebné, je ten, že vo väčšine prípadov nejde v skutočnosti o zápal prsníka – pretože príznaky ako horúčka, začervenanie kože na prsníku, bolesť, pocit hrče v prsníku môžu sprevádzať nielen zápal prsníka, ale aj zablokovanie mliekovodu, čo je omnoho častejší dôvod vzniku týchto príznakov. A zablokovaný mliekovod väčšinou sám od seba prejde v priebehu 24 – 48 hodín. Aj to je druhý dôvod, pre ktorý väčšinou antibiotiká nie sú potrebné – pretože väčšinou sa situácia začne zlepšovať sama od seba.

Jediný dôvod, pri ktorom by mohlo mať zmysel, aby matka konzultovala situáciu s lekárom a začala užívať antibiotiká, je v prípade, že po 48. hodinách príznaky nezačali ustupovať, alebo sa ešte dokonca zhoršujú.

Do toho času je možné urobiť viaceré opatrenia, ktoré môžu začať situáciu zlepšovať:

- skúste prsník v oblasti, kde máte, hrču počas dojčenia masírovať/stláčať, aby ste pomohli jeho odblokovaniu, niekedy dokonca pomáha, ak by ste dané miesto masírovali opačnou stranou elektrickej kefky (alebo inak odvibrovali)

- jeden faktor, ktorý okrem iného súvisí so zablokovanými mliekovodmi, je váš odpočinok. Pokúste sa teraz získať pomoc rodiny alebo priateľov, aby ste mohli odpočívať v posteli a dojčiť. Pomôcť vám môže teplo, teda, ak chcete obklad, tak teplý obklad, nie studený. Nepoužívajte na obklad kapustné (zelné) listy. Znižujú tvorbu mlieka a situáciu so zablokovaným mliekovodom nezlepšujú, poskytujú len subjektívny pocit úľavy, na chvíľu.

- zablokované mliekovody sa spájajú s tým, že na danom miesto mlieko poriadne netečie a mliekovod sa preto upchá. Príčin je veľa, ale jednou z najčastejších je to, akým spôsobom sa bábätko prisáva k prsníku. Prisatie bábätka súčasne súvisí s tým, aký tok mlieka na prsníku zažíva. A pre väčšinu bábätiek dojčenie v 3-hodinových intervaloch z jedného prsníka znamená postupné znižovanie príjmu mlieka a s tým súvisiace zhoršovanie prisatia. Mnohé bábätká, ktoré sa dojčia v takýchto intervaloch, navyše v medzičase dostávajú cumlík, aby vydržali počkať na dojčenie 3 hodiny. Toto vo svojej otázke nespomínate, ale ak by sa to týkalo vašej situácie, používanie cumlíka je takisto rizikový faktor pre zhoršenie prisávania bábätka a vznik zablokovaných mliekovodov.

Preto má zmysel sa s laktačnou poradkyňou stretnúť aj osobne a urobiť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Pri správnom prisatí sa všetky mliekovody vyprázdňujú rovnomerne a to predstavuje prevenciu proti tomu, aby sa v niektorej časti prsníka nezačalo hromadiť mlieko.

Laktačná poradkyňa skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Preto, ak by bábätko skutočne potrebovalo dokrmovanie, je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

3) V tejto situácii je možné, že laktačná poradkyňa vám odporučí urobiť kroky pre zvýšenie tvorby mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka. Súčasne masírujte prsník, aby ste odblokovali zablokovanie mliekovodu. Keď sa bábätko výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami a prisávajte ho pri prvých príznakoch pripravenosti na dojčenie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bolest jednoho prsa