Odsávání mléka

Katka    07.02.2024, 19:25

Dobrý den, mám šestitýdenní miminko. Kojím pravidelně po 3 hodinách z jednoho prsa a cca 10-15 minut. Chtěla bych odsát nějaké mléko do zásoby, ať může nakrmit babička nebo tatínek, když se někde zdržím. Ale nevím jak na to. Odsávačku mám elektrickou. Takže nevím zda po nebo před kojením. Jak dlouho odsávat a v jakých intervalech a jestli pravidelně nebo ne. Na internetu je tolik článků, že v tom mám zmatek a tudíž začátek oddaluji. Děkuji za odpověď.

Milá Katko,

ak by ste si chceli mlieko odsávať, odporúčame vám odsávať vždy po dojčení alebo v čase medzi dojčeniami. Je to pravdepodobne úspešnejšia stratégia, ako odsávať si mlieko pred dojčením, pretože bábätko môže byť nespokojné so zníženým tokom mlieka, ak sa bude čoskoro po odsávaní dojčiť z odsatého prsníka. Nemusíte odsávať v pravidelných intervaloch na to, aby ste získali celkovo nejaký objem mlieka, ktorý chcete mať v zásobe, pokiaľ pôjde o občasné odlúčenie od bábätka. Môžete odsávať priebežne v dňoch pred tým, než budete chcieť od bábätka odísť. Navyše vyskúšajte mlieko odstriekať ručne, pre mnohé ženy to môže byť efektívnejšie. Môžete odsávať alebo odstriekavať aj po malých dávkach a postupne toto mlieko prilievať do spoločnej nádoby, ktorú budete mať v mrazničke. Môžete teda prilievať čerstvé mlieko k už zamrazenému a dať ich spoločne do mrazničky. Odporúčame vám mraziť mlieko po menších dávkach, napríklad 30 ml v jednej dávke. Po rozmrazení mlieka netreba pre bábätko mlieko prihrievať, stačí, aby bolo v izbovej teplote. Takto uchováte viaceré látky, ktoré sú v materskom mlieku dôležité a pritom sú termolabilné, teda sa ničia zohriatím. Súčasne však treba počítať s tým, že odsaté materské mlieko môže chutiť a aj voňať inak, ako čerstvé mlieko a to už pomerne rýchlo po odsatí a niektoré deti takéto mlieko kvôli zmenenej chuti a vôni odmietajú. A najmä – z pohľadu bábätka dojčenie nie je to isté, čo nakŕmenie odsatým mliekom. Preto má zmysel v tejto situácii zhodnotiť tieto hľadiská:

a) Mnohé situácie, v ktorých má matka pocit, že musí odísť od bábätka, sa dajú riešiť spoločne s bábätkom a sprevádzajúcou osobou.

Častokrát je rozhodnutie nechať bábätko doma ovplyvnené otázkami typu , „čo si ľudia pomyslia“, „nevidela som nikoho, kto by to riešil spolu s bábätkom“. Je možné, že naozaj ide o situáciu, v ktorej by mohli byť bábätko pri vás alebo by mohlo aspoň v nejakom čase byť s vami a medzičasom by sa oňho staral partner alebo iný človek, ktorý bábätko pozná. Nie je miesto, kam by sa bábätká nedali vziať, platí to aj pre návštevu lekára, úradov, či iné povinnosti, ktoré je potrebné vybaviť. Navyše vo vašej neprítomnosti bábätkám ani tak nechýba jedlo ako vy, takže kŕmenie nemusí jeho potreby naplniť. Psychologické aspekty dojčenia, aspekty súvisiace s uspávaním, s blízkosťou, s uistením sa o prítomnosti matky, s fyzickým kontaktom, s bezpečím a podobne sú pre dieťa v tomto veku z hľadiska dojčenia mimoriadne dôležité a nie je jednoduché ich nahradiť. A odlúčenie od matky môže predstavovať pre dojčené dieťa v tomto veku veľmi náročnú situáciu.

b) Ak by nebolo v žiadnom prípade možné, aby bábätko bolo pri vás, potom je kľúčové urobiť všetko pre to, aby dojčenie napriek časom, kedy nebudete spolu, fungovalo čo najlepšie. V tomto vám odporúčame skontaktovať sa s profesionálnou laktačnou poradkyňou:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste prešli jednotlivé kroky, ktoré by vám mohli v tomto pomôcť. Medzi ne patrí:

  1. Vyhodnotiť teraz dojčenie a pomôcť tomu, aby bábätko bolo čo najlepšie prisaté, aby získavalo z prsníka dostatok mlieka. Vylúčiť faktory, ktoré aj za iných okolností tvorbu mlieka môžu ovplyvňovať negatívne, napríklad používanie cumlíka, fľaše, klobúčikov, či liekov, ktoré znižujú tvorbu mlieka a ďalšie okolnosti: https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/. Medzi takéto faktory patrí aj to, ako často sa bábätko dojčí. Bábätká sa nedojčia len preto, že sú hladné alebo smädné. A preto typicky dojčenie bábätiek v tomto veku neprebieha v 3-hodinových intervaloch a ani pre väčšinu žien nie je postačujúca stimulácia pre tvorbu mlieka, ak sa dojčenie deje v 3-hodinových intervaloch (a ak ide o dojčenie z jedného prsníka, tak prakticky sa prsníky striedajú po 6 hodinách, čo je pre väčšinu žien nedostatočná stimulácia pre udržanie tvorby mlieka z dlhodobého hľadiska). Takéto dojčenie môže pri niektorých bábätkách určitú dobu fungovať, ale časom môže bábätko začať reagovať na zníženie toku mlieka. A túto situáciu komplikuje aj to, že mnohé deti, ktoré vydržia 3 hodiny čakať na dojčenie, v skutočnosti vydržia takýto interval preto, že medzičasom dostávajú cumlík alebo iné prostriedky pre utíšenie. Používanie cumlíka sa však spája s tým, že bábätko sa prisáva len plytko a používa odlišné svaly, než by malo používať pri dojčení. To samo o sebe ďalej znižuje tvorbu mlieka. Preto vám v tejto situácii odporúčame prejsť s laktačnou poradkyňou MAMILY to, ako vytvoriť podmienky, v ktorých by bábätko malo priestor prisávať sa k prsníku tak často, ako to potrebuje a tak dlho, ako to potrebuje. Súčasne má zmysel sa ubezpečiť, že bábätko získava dostatok mlieka.
  2. Naučiť človeka, ktorý by sa v čase neprítomnosti staral o bábätko, ako ho nakŕmiť bez použitia fľaše, a teda s pomocou pohárika. Kŕmenie pohárikom je z pohľadu rizík pre dojčenie tá najlepšia voľba, prečítajte si prečo: https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/ a tento článok: https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/flasky/
  3. Pomôcť opatrovateľovi bábätka získať nástroje, ako utíšiť a upokojiť bábätko bez toho, aby musela použiť cumlík. Môže jej pomôcť naučiť sa používať nosič alebo šatku, vziať si na chatu fitloptu, na ktorej sa môže pohupovať s bábätkom na rukách. Tieto nástroje je dôležité spoločne prejsť.


Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odsávání mléka