Prikrmy od 4.mesice

Anna    09.02.2024, 19:46

Dobry den, Mam dve otazky. 1.) Mohu Vas poprosit o strucne vysvetleni, proc neni treba, aby miminko jedlo pouze jednodruhove prikrmy kdo vi jak dlouhou dobu? Nase malicka je plne kojena, ale vzhledem k tomu, ze je ve vsem napred a o jidlo ma zajem, tak ji uz davame po troskach pyre- ruzne kombinace. Napriklad bataty mrkev hrasek, jablko banan, jablko jahody, jablko spenat banan.. a tak ruzne. Bohuzel vecne se setkavame s nazorem, jak to delame spatne, ze by mela jednodruhove jidlo a vzdy nejakou dobu- napr.jen mrkev tyden, pak jen bramboru, atd.. ale ja si to nemyslim- ani dle vasich clanku. Napriklad vim, ze pisete, ze miminko od 4.mesicu muze jist temer cokoliv ve spravne konzistenci v rozumnem mnozstvi (viz clanek o prikrmech). A i se nam to dari dobre, bez jakychkoliv reakci a alergii a mala je spokojena. Ma to jako doplnek ke kojeni treba 2x denne, ne jako nahradu. Ale moc by mi pomohlo neco, cim to jednoduse vysvetlit, proc. Uz mi dochazi argumenty :-) 2. Od pristiho mesice budeme prikrmy nahrazovat jedno denni kojeni- castecny navrat do prace a malicka mleko neprijme z poharku ani z niceho dalsiho, tak ji nebudu trapit, kdyz ji jidlo chutna. Ale jak poskladat takove jidlo, melo by obsahovat napr.maso+brambor+maslo+zelenina? Nebo napr.ovesna kase+banan+maslo? Jestli to dobre chapu? Vzdy proste bilkoviny+sacharidy+tuk. Bohuzel na internetu moc rozumnych zdroju neni.. proto se ptam vas. Dekuju moc, hezky den.

Milá Anno,

ak bábätká dostávajú jedlo, tak môžu dostávať viaczložkové jedlá. Ak chcete, môžete si prečítať napríklad vedeckú publikáciu WHO o jedle, ktorým by mali byť kŕmené nedojčené deti vo veku 6 - 24 mesiacov, v ktorej sa nikde nehovorí o zavádzaní jednozložkových jedál či o tom, že by existovali akékoľvek správne poradie pri zavádzaní jedla. Zároveň s tým WHO hovorí o tom, že deti po 6. mesiaci nepotrebujú piť umelé mlieko, ak dostávajú rozmanitú mnohozložkovú stravu, ktorú sa naučili jesť. Určite vám tiež odporúčame vypočuť si krátku, ale zrozumiteľnú a prehľadnú prednášku o tom, ako sa bábätká učia jesť, ktorú pripravil medicínsky tím MAMILY a registrovať sa na ňu môžete tu:

https://www.mamila.sk/sk/pre-poradkyne/oznamy-o-kurzoch/prikrmy/

Predstava zavádzania jednozložkových príkrmov pochádza z predstavy, že takto je možné odsledovať prípadnú alergickú reakciu, čo však vôbec takto nefunguje a táto predstava nemá oporu vo vedeckých štúdiách. Je možné kombinovať rôzne potraviny, tak aby spolu dobre chutili a vytvárali celkovo pestré stravovanie, ktoré vyvážene poskytuje všetky živiny a toto platí nielen pre deti, ale aj pre dospelých ľudí.

Pre deti po 4 mesiaci odporúčame podávať jedlo v prípade, že dojčenie sa skomplikuje a situácia je aktuálne taká, že bábätko potrebujú zvýšiť príjem potravy. V takom prípade po 4 mesiaci je bezpečnejšou voľbou podávanie jedla so zameraním sa na kalorické potraviny, než podávanie umelej výživy. Toto však nie je podľa toho, čo popisujete, váš prípad. Ak sa bábätko bez problémov dojčí, má zmysel počkať s jedlom až do ukončeného 6 mesiaca. Ak sa od 5 mesiaca života bábätka budete vracať do práce, môže dostávať v čase vašej neprítomnosti jedlo. To však súčasne nemusí znamenať, že sa bude nahrádzať dojčenie. Pokúste sa okolnosti návratu do práce zorganizovať potom tak, že bábätko v čase vašej neprítomnosti bude dostávať jedlo a navyše môže dostávať vaše odsaté alebo odstriekané materské mlieko pohárikom (snažte sa vyhnúť podávaniu fľaše, alebo nádob ukončených sosáčikom, náustkom, či slamkou), alebo sa mu môže mlieko primiešavať do jedla, ak by pohárik bábätko odmietalo.  A v čase, kedy s bábätkom mimo práce budete môcť byť, sa sústreďte len na dojčenie, tam dieťatko nemusí dostávať žiadne jedlo a ani tekutiny navyše. Dojčiť sa teda môže v noci, ráno pred odchodom do práce a hneď ako sa vrátite z práce až do noci.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Prikrmy od 4.mesice