Agolutin a dojčenie

Andrea    13.02.2024, 11:54

Dobrý deň, Môžem sa spýtať či môžem dojčiť keď som dostala injekciu agolutin kvôli tomu že nemám stále menštruáciu? Dojčim už iba trochu, nakoľko mám málo mlieka ale predsa. Dcéra má rok a pol. Doktorka povedala že ju mám odstaviť a zviazať si prsia ale nieje to také jednoduché a nedá sa to zo dňa na deň :( Ďakujem

Milá Andrea,

z hľadiska dojčenia toto nepredstavuje žiaden problém. Liek, ktorý ste dostali, obsahuje hormón, ktorý sa bežne nachádza v materskom mlieku a hladinu, ktorá sa nachádza v materskom mlieku, nie je možné zvýšiť tým, čo ste dostali injekčne. Je to hormón, ktorý ženy mávajú bežne vo vysokých hladinách v druhej fáze cyklu a pritom dojčené dievčatká nekopírujú menštruačný cyklus svojich matiek.

Druhá vec je, že z toho, čo píšete, nie je zrejmé, aký bol dôvod pre vyvolávanie menštruácie. Niekedy ženy dostávajú takéto odporúčanie len preto, že ešte nemajú menštruáciu. Avšak, ak nemá dojčiaca žena 1,5 roka po pôrode menštruáciu, ide o normálny stav, ktorý nie je potrebné riešiť. Ak by sa po tejto injekcii a následnom odkrvácaní nespustil menštruačný cyklus, môžete ďalej čakať, pretože v tomto čase ešte nemusíte mať menštruačné cykly. Laktačná amenorea, teda obdobie, v ktorom žena nemá po pôrode menštruáciu, môže počas dojčenia trvať niekoľko mesiacov a predstavuje ochranu pre ženské zdravie. Nemá zmysel vyvolávať cyklus len preto, aby žena mala cyklus. Navyše takáto liečba má potenciál znižovať tvorbu mlieka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Agolutin a dojčenie